Tadić i Dinkić ipak razgovarali

Lider Demokratske stranke pozvao je Mlađana Dinkića po povratku iz Brisela, ali niko ne želi da kaže o čemu su pričali. Dačić odložio put za Rusiju.

Info

Izvor: Press

Četvrtak, 21.06.2012.

09:49

Default images

Boris Tadić i Mlađan Dinkić trebalo je juče da se vide posle više od godinu dana. Tadić je preksinoć pozvao Dinkića posle povratka iz Brisela. Bio je to njihov prvi razgovor posle više od godinu dana, kada su se ozbiljno sukobili, nakon čega je Dinkić izašao iz vlade koja je rekonstruisana.

Nijedna strana, međutim, nije želela da kaže o čemu su pričali "jer je tako dogovoreno", uz obrazloženje "da će sve biti mnogo jasnije posle njihovog susreta u četiri oka".

Ono što se nezvanično pominje, dodaje taj list, jeste da je Dinkić od demokrata tražio tri ministarska mesta - za Mlađana Dinkića privredu i finansije, a za Vericu Kalanović regionalni razvoj, lokalnu samoupravu i NIP, dok bi Zoran Stanković u toj vladi bio potpredsednik bez portfelja.

Ukoliko se zna da se ide na manju vladu, taj Dinkićev uslov je praktično nemoguć, jer bi u vladi DS-SPS-LDP i URS bio tek četvrta koalicija po snazi. Dinkić, međutim, kaže da je toliko dobio na pregovorima kod Tomislava Nikolića.

On je, ipak, juče izjavio Tanjugu da ta stranka ne želi u vladu po svaku cenu i da je njen ključni uslov da nova vlada radi drugačije od prethodne i ponovio da se stranke više ne dele na proevropske i antievropske.
Boris Tadiæ (Tanjug, arhiva)
I dok se čeka prvi Tadićev i Dinkićev susret, juče je postalo neizvesno da li će i kada doći do velikog susreta četvorice lidera DS-SPS-LDP i URS koji je bio planiran za ovu nedelju.

"Nisu više nikakav problem ni LDP ni URS, već međusobne nesuglasice demokrata i socijalista. Najpre treba da se sastanu lideri tih partija, Tadić i Dačić, i ako oni uspeju da postignu dogovor, onda će lako ići dogovor sa četvorkom. Ukoliko se njih dvojica ne dogovore, onda nema ni svrhe za susret sve četvorice", kaže izvor Pressa.

Dačić juče, s druge strane, nije otputovao u Rusiju, što je mnogima bio pouzdan znak da su pregovori u završnoj fazi. Lidera SPS juče su mnogi videli u Palati federacije, a preksinoć je viđen u društvu Srđana Đokovića, koji se zalaže za vladu s DS-om i Bredom Sedlerom, čuvenim američkim novinarem.

Lider JS Dragan Marković Palma rekao je juče Pressu da nema novih detalja o formiranju vlade, ali da bi do sastanka njegove koalicije sa demokratama trebalo sigurno da dođe do kraja nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: