Pešić: DS da otkači Malog Slobu

Vesna Pešić smatra da DS treba da otkači lidera SPS Ivicu Dačića, odnosno kako ga je nazvala "Malog Slobu", iz pregovora o formiranju nove Vlade Srbije.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2012.

21:59

Default images

"Dačić misli da bez njega ne može da se napravi koalicija i zato od obe strane (DS i SNS) zahteva da bude glavan. Smatram da se Dačić tako ponaša jer su iza njega stali Rusi i njegova šefica Mira Marković. Zato treba otkačiti tog Malog Slobu", rekla je ona u emisiji "Utisak nedelje" na B92.

Dačić je, prema njenim rečima, vratio stare kadrove SPS.

"Ako želimo da se oslobodimo prošlosti moramo da se oslobodimo Dačića", naglasila je ona.

Sociolog Jovo Bakić smatra da je i dalje moguće da DS i SPS formiraju vladu, posebno imajući u vidu slabost demokrata. Prema njegovim rečima, Dačić mora da bude u budućoj vladi osim u slučaju ako se ne formira velika koalicija.

"DS sada mora da postavi crvenu liniju, a to je da (lider URS Mlađan) Dinkić ne može da bude u koaliciji. Onda bi Dačić morao da bira da li će u vladu sa DS ili SNS. Sada imamo samo jedno glumatanje Ivice Dačića", smatra on.

Bakić ističe da Dačić trenutno ponižava demokrate.

"DS mu to dozvoljava i to je njen problem. Demokrate su istakle Borisa Tadića kao kandidata za premijera i time sebi suzila manevarski prostor. Oni to stalno rade, a fascinantno je to što to rade u korist svoje štete", kazao je on.

Bakić je ukazao i na to da je situacija u EU drugačija nego pre četiri godine i posebno naglasio aktuelne događaje u Grčkoj.

"Možda bi Dačić hteo da bude kao Siriza, a ne kao PASOK. Mislim da ni on nije zaista siguran šta želi", kaže on.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević smatra da Dačiću nije u interesu da bude premijer. Ipak, on veruje da je u ovom trenutku verovatniji dogovor SPS sa SNS nego sa DS.

"DS više nije u istoj poziciji kao pre par nedelja. Danas je u manje povoljnoj poziciji nego što je bila juče, što otvara prostor Dačiću da preuzme inicijativu da pravi sopstvene koalicije. DS je sada pred izborom - da li smo na vlasti ili ne", kaže on.

Govoreći o tzv. velikoj koaliciji DS i SNS, Blagojević je rekao da ona ne bi bila od koristi ni demokratama ni naprednjacima.

Bakić je zatim istakao da je "Tadić zatočenik svojih stranačkih drugova, koji žele vlast po svaku cenu".

"Ne može stranka da postoji na dugi rok ako nema neku ideološku viziju društva. To je ta nesreća DS kada napada intelektualce, a ona sama osim Dragoljuba Mićunovića više intelektualaca nema", ukazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: