File: EU najveći saveznik Srbije

Evropski komesar doputovao je na inaguraciju predsednika Srbije Tomislava Nikolića, sa kojim je imao i sastanak. Usput se susreo i sa liderima DS, SNS i LDP.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.06.2012.

21:50

Default images

File, prvi visoki zvaničnik EU koji je razgovarao s predsednikom Srbije od njegovog izbora na tu funkciju, rekao je novinarima da u kriterijumima postoji "jasnost, transparentnost i predvidljivost šta se očekuje od Srbije za početak pregovora". On je rekao da ključno pitanje za Srbiju napredak u odnosima sa Prištinom.

File je, međutim, istakao da se među poznatim uslovima nalaze i oni koji se odnose na paralelne institucije na severu Kosova.

"Budući da je Srbije sada kandidat za EU treba da transparentno i jasno stavimo do znanja šta se od nje očekuje", rekao je File, posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, povodom čije je inauguracije došao u Beograd.

EU će vas podržavati i biće vaš najveći saveznik. Stajaćemo rame uz rame sa vama i građanima Srbije", rekao je evropski komesar na prijemu predsednika Srbije i dodao da se EU nada da će brzo biti formirana srpska vlada.

File je kazao da je na inauguraciju došao da iskaže privrženost Srbiji, njenom narodu i njenim naporima da modernizuje zemlju, kao i evropskim integracijama.
File na sastanku sa Borisom Tadiæem (Tanjug)
Nakon sastanka sa Nikolićem, Štefan File se sastao i sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem.

U razgovoru je posebno istaknut značaj nastavka evropskog puta Srbije, reformi i političkih procesa koje taj put podrazumeva.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić je informisao komesara Filea o dosadašnjem toku razgovora o formiranju nove Vlade Srbije i naglasio da Demokratska stranka insistira na tome da nova Vlada bude okupljena oko programskih ciljeva koji podrazumevaju odgovoran pristup vezan za rešavanje problema sa kojima se građani suočavaju.
File na prijemu (Tanjug)
Lider SNS Aleksandar Vučić sreo se sa evropskim zvaničnicima Štefanom Fileom i Vensanom Dežerom i tom prilikom im rekao da je Srbiji potrebna vlada koja može da donese promene.

Kako je saopštila Srpska napredna stranka, Vučić je evropskom komesaru za proširenje i šefu Kancelarije EU u Srbiji preneo da se nada da će Srbija umeti da istraje na svom evropskom putu i istovremeno uspeti da sačuva svoje vitalne nacionalne interese.

Vučić je zvaničnicima Evropske unije rekao "da je Srbiji potrebna Vlada koja može da donese promene, a da bi ponavljanje istog predstavljalo korak unazad za Srbiju i njene građane. Evropski komesar za proširenje sastao se i sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem.

Jovanović je na sastanku sa Fileom u Skupštini Srbije u Beogradu istakao da bi nova vlada sa jasnom evropskom orijentacijom "prekinula svako tumaranje zemlje". Jovanović je rekao da je važno da Srbija u što kraćem roku dobije vladu, koja može biti izgrađena samo na evropskom sistemu vrednosti i koja će učvrstiti evropsku orijentaciju zemlje.

Lider LDP je rekao i da je Srbiji potrebno "hrabro liderstvo" za sprovođenje političkih i ekonomskih reformi, kao i da nova vlada mora biti mnogo efikasnija u procesu evropskih integracija.

"Naredna Vlada mora biti sposobna da vodi odgovornu politiku kako u ekonomiji, tako i na spoljnom i regionalnom planu", rekao je on i naglasio da "evropska Vlada može biti izgrađena samo na evropskom sistemu vrednosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: