Ključne tačke LDP-a za novu Vladu

LDP se zalaže da Srbija dobije vladu koja će biti jaka, efikasna i dinamična, i vodiće pregovore da se formira takva reformska Vlada Srbije.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

15:19

Default images

Ta sranka saopštava da nova vlada mora da vodi zemlju ka članstvu u EU neuporedivo brže nego što je to bilo do sada, da rešava političke izazove na tom putu i da sprovede efikasne i fer reforme u privredi jačajući tržišnu ekonomiju, ali koja će sva sporna pitanja rešiti uz poštovanje političkih razlika.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da će LDP voditi pregovore sa ambicijom da se napravi nova vlada koja će brzo uspeti da otkloni sve sumnje u buduću orijentaciju zemlje, koje su pojačane nakon izbora novog predsednika Srbije i njegovih prvih političkih nastupa.

Za LDP su medjusobno povezani i uslovljeni budući pravci u evropskoj, unutrašnjoj i tzv. nacionalnoj politici, kao i u oblasti ekonomije i socijalne politike.

"Nema uspešnih evropskih integracija bez konkretne i odgovorne politike prema Kosovu i regionu, kao što nijedno poboljšanje u ekonomskom i socijalnoj politici ne može da se izvede bez izgradnje efikasnih institucija i vladavine prava, prihvatanja vrednosti EU i promene postojećeg političkog, društvenog i ekonomskog modela", navodi se u saopštenju.

Kao posebne prioritete LDP ističe završetak reforme pravosudja uz puno poštovanje standarda EU i nastavak demokratizacije medijskog života kroz usvajanje novih zakona usaglašenih sa evropskom praksom, domaćim i medjunarodnim institucijama i medijskim udruženjima.
Stav LDP prema kosovskoj nezavisnosti isti je kao i onaj koji su javno saopštili na sednici Skupštine Srbije u trenutku njenog proglašenja 2008. godine.

"I dalje verujemo da na taj način proglašena nezavisnost nije donela nikakvo rešenje u duboko poremećenom odnosu Beograda i Prištine, Srba i Albanaca, isto kao što i danas mislimo da se politika opstrukcije života na Kosovu i robovanja zloupotrebljenim nacionalnim mitovima, vodjena dugo iz Beograda, mora promeniti i fokusirati na dijalog i mnogo konkretnije rešavanje problema Srba na Kosovu i svih gradjana koji na njemu žive", navodi se u saopštenju.

Pitanje priznanja kosovske nezavisnosti u ovom trenutku pred Srbiju niko ne postavlja, dodaje se u saopštenju i konstatuje da "ukoliko se to pitanje postavi, odgovor neće moći da daju stranke niti vlada, već je to pitanje o kome će se izjašnjavati čitavo društvo".

U tom slučaju, navodi LDP u saopštenju, "izaći ćemo sa jasnom politikom koja će voditi računa o interesima Srbije, značaja koji Kosovo ima za srpski narod i interesima Srba na Kosovu, ali i kosovskih Albanaca sa kojima ti Srbi žive i od kojih takodje životno zavise".

LDP insistira na hitnom nastavku pregovora sa Prištinom, potpunom sprovodjenju svih sporazuma koji su do sada postignuti sa kosovskom stranom u Briselu i rešavanju preostalih pitanja uz pomoć EU.

"Uvereni smo da će evropske integracije naše zemlje moći da se iskoriste i kao mehanizam koji će popraviti odnose sa Prištinom", navodi LDP. U odnosu prema Republici Srpskoj LDP je posvećen stabilnosti regiona, pri čemu poseban značaj pridaje, kako se navodi, izgradnji mnogo boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uz uvažavanje svih garancija koje gradjanima, narodima i entitetima u njoj obezbedjuje Dejtonski sporazum.

"Ne prihvatamo tezu da su medjusobno suprotstavljeni i da se isključuju opstanak Republike Srpske i istovremena transformacija čitave Bosne i Hercegovine u normalnu evropsku zemlju 21. veka", poruka je LDP-a.

Upravo zbog toga bolja budućnost za srpski narod, ali i sve druge narode u Republici Srpskoj i BiH ne sme se graditi na negiranju zločina i relativizovanju sudskih presuda medjunarodnih sudova, niti se može zasnivati na prevlasti bilo koje strane u budućim unutrašnjim odnosima u Bosni kao nekoj vrsti kompenzacije za dogadjaje u prošlosti, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je na gradjanima, strankama i političkim institicijama u BiH i njenim entitetima da nadju politički izlaz iz situacije u kojoj se sada nalaze.

"Pri tome će i buduća Vlada Srbije, kao garant Dejtonskog sporazuma, imati obavezu da u tom procesu aktivno učestvuje i preuzme deo odgovornosti za unapredjenje situacije u BiH koja bi omogućila toj zemlji da napreduje u evropskim integracijama, a da se istovremeno iznutra afirmišu i unaprede odnosi medju entitetima i narodima onako kako su to uradili evropski narodi", poručuje LDP.

Ključnim pitanjem uspeha buduće vlade LDP smatra ekonomiju zbog čega će insistirati na promeni dosadašnjeg neefikasnog privrednog modela, restrukturiranju, promeni sistema upravljanja i profesionalizaciji javnih preduzeća, kvalitetnoj poreskoj reformi, strogoj budžetskoj disciplini, liberalizaciji tržišta i razvoju konkurencije.

Socijalna politika mora se voditi odvojeno od ekonomske i privredne politike, za razliku od sadašnjeg pristupa koji je bio duboko pogrešan i nepravedan, smatra LDP.

"Zalažemo se za demonopolizaciju, uključujući i ukidanje monopola javnog sektora u svim onim oblastima gde je to moguće. Insistiramo na promeni modela subvencionisanja i pokrivanja gubitaka javnih i državnih preduzeća, uz vremenski ograničene i vrlo resktriktivne subvencije koje moraju biti drastično smanjene tokom mandata sledeće Vlade", navbodi se u saopštenju.

Tržište rada i zakoni koji ga prate moraju biti promenjeni i modernizovani već tokom prve godine mandata, smatraju u LDP i navode da u procesu promene zakonskog i praktičnog okvira treba da učestvuju autentični predstavnici radnika i poslovnog sveta.

"To podrazumeva liberalizaciju pristupa tržištu rada, lakše i jeftinije zapošljavanje i dinamičniju promenu radnog mesta i za poslodavca i za zaposlene, dok se teret velike nezaposlenosti ne može prevaliti na poslodavaca, niti mlade kojima je drastično otežano dobijanje posla upravo zbog neracionalnih rešenja u oblasti zakona o radu", navodi se u saopštenju.

U LDP podsećaju da su penzije stečeno pravo i da država mora biti u stanju da obezbedi isplatu penzija, ali i da se mora uspostaviti ravnoteža i novi odnos izmedju obaveza koje država ima prema penzionerima i obaveze da, kao i druge zemlje, reformišemo penzijski sistem i omogućimo da ta prava bude dostupna i ostvariva i za one koji će postati penzioneri u budućnosti.

Na ovim principima ćemo voditi razgovore i uvereni smo da ne postoji nijedan razlog da se nova vlada ne formira brzo, zaključuje se u saopštenju nakon sednice Predsedništva LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: