Posle Nikolića vrh DS-a i sa SPS-om

Vrh DS-a na ekspresnom sastanku predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću najavio da za nekoliko dana može da formira vladajuću većinu. Održan i sastanak DS - SPS.

Info

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 06.06.2012.

00:44

Default images

Sastanak DS sa Nikolićem je počeo oko 12 časova.

Razgovor demokrata i novog predsednika Srbije trajao je svega desetak minuta, u okviru kojih je predsednik DS-a Boris Tadić obavestio Nikolića da će ga u narednim danima obavestiti da je formirana većina za sastav vlade. Nikolić je tokom sastanka rekao da je potrebno vladu formirati što pre.

"Blizu smo formiranja parlamentarne većine i uveren sam da ćemo u narednim danima to i učiniti", rekao je Tadić i dodao da se razgovori vode o ekonomskoj i nacionalnoj politici, EU, pregovorima sa MMF.

Boris Tadić u Predsedništvo Srbije danas je došao kao gost. Novinarima je kratko rekao da je "mnogo je drugačije sa ove strane stola..."

“Ono što smo imali da kažemo rekli smo u pet minuta, a to je da smatramo da možemo da formiramo većinu u narednih nekoliko dana, da ćemo dati informaciju predsedniku kada je većina jasno formirana. Mi vodimo pregovore svih ovih dana. Nije bilo ni jednog minuta i sata pauze nakon izbora, svi razgovaraju sa svima, to je očigledno, i borimo se sa našim konkurentima da formiramo većinu”, kazao je Tadić.

Predsednik DS-a kaže i da, za sada, postoji načelan dogovor s koalicijom okupljenom oko SPS-a, ali nije želeo da odgovori na pitanje ko bi još tu parlamentarnu većinu mogao da čini.

Između SPS-a i LDP-a, kaže Tadić, kompromis je moguć, ali tvrdi da njihove međusobne razlike nisu suština pregovora.

“Ja sam uveren da ćemo mi u narednim danima formirati većinu, ali ne formira se većina oko toga šta će ko biti u valid. O tome nismo ni razgovoarali, razgovoarali smo o ekonomskoj politici, nacionalnoj politici, pregovorima sa MMF-om oko uslova pod kojima vodimo pregovore sa MMF-om i standardima i principima funkcionisanja prethodne vlade. I ovo je sva istina”, izjavio je Tadić.

On kaže i da se pregovori vode sa gotovo svim parlamentarnim strankama kojih je sada neuporedivo više nego u prethodnoj skupštini.

“Ja ne mogu da razgovaram s jednom, dve ili tri stranke, već sa 44 stranke. Ne pregovaramo sa SNS i DSS, a sa svim ostalim strankama i koalicijama pregovaramo. To isto radi i SNS, svi pregovaraju. Naš glavni oponent i svi se suočavaju sa realnom teškoćom da formiraju parlamentarnu većinu i vladu”, istakao je Tadić. On je ponovio da koalicija okupljena oko DS razgovara sa svim strankama osim sa SNS i DSS.

"Nije bilo nijednog minuta pauze po završetku parlementarnih izbora, svi sa svima razgovaraju, SNS pokušava da dogovori svoju parlamentarnu većinu, a DS čini svaki napor da formira većinu koja će biti u interesu građana", rekao je Tadić posle konsultacija.

Prema saznanjima B92 iz vrha DS, nova vlada će imati zajedničku politiku i o Kosovu i o Republici Srpskoj i to se ne dovodi u pitanje.
(Foto: Tanjug)
Tadić je na pitanje novinara da li je razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o konfliktu između njega i lidera LDP Čedomira Jovanovića, potencijalnog partnera u budućoj Vladi, rekao da sa Dodikom uopšte nije govorio o budućoj vladi.

On je, međutim, apelovao i na Jovanovića i Dodika da dijalog vrate u političku sferu, jer je, kako je rekao, takva njihova komunikacija nekorisna.

"Dodik je moj višegodišnji prijatelj, ali on nema nadležnosti za formiranje Vlade Srije kao što ja, kao bivši predsednik Republike i sadašnji DS, nemam nadležnosti za formiranje vlade u RS, niti u bilo kom drugom entitetu ili drugoj državi u regionu", rekao je Tadić.

Dodik, kako je dodao, ima pravo da istakne svoj stav o svim pitanjima koje se tiču budućnosti Republike Srpske, kao što ja imamo obavezu da iznesem svoje misljenje o pitanjima koja se tiču Srbije.

Tadić je rekao da je razgovarao i sa Dodikom i sa Jovanovićem, da se nije slagao s mišljenjem lidera LDP u vezi sa Republikom Srpskom, kao i u vezi sa Kosovom i Metohijom, što je poznata činjenica, ali da smatra, takodje, da ta lična komponenta ne sme da se umeša u vremenu teške situacije kada je važno naći rešenja.
Tadić je rekao da je razgovarao i sa Dodikom i sa Jovanovićem, da se nije slagao s mišljenjem lidera LDP u vezi sa Republikom Srpskom, kao i u vezi sa Kosovom i Metohijom, što je poznata činjenica, ali da smatra, takodje, da ta lična komponenta ne sme da se umeša u vremenu teške situacije kada je važno naći rešenja.

"Ne verujem da je uopšte moguće da u Srbiji bude formirana vlada koja će dovesti u pitanje Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum", rekao je Tadić, koji je ponovio da je, kako je nazvao, diskusija između Dodika i Jovanovića prešla na lični nivo.

Inače, u zgradu Predsedništva Srbije na sastanak sa Tomislavom Nikolićem oko 12 sati došli su predsednik DS Boris Tadić, zamenik predsednika DS Dragan Đilas i potpredsednici DS Dragan Šutanovac, Jelena Trivan, Dušan Petrović i Bojan Pajtić, kao i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

U ovom trenutku i SNS i DS rade na formiranju većine, a demokrate očekuju da će u narednim danima izaći sa njom. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom konsultacija sa predstavnicima liste "Izbor za bolji život-Boris Tadić" rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog velikih ekonomskih problema koji zemlju očekuju do kraja godine.

"Relevantne političke snage u Srbiji moraju da se ponašaju odgovorno prema građanima i da ne dozvole da, zarad uskostranačkih interesa, ispaštaju naš narod i naša država", kazao je Nikolić.
Vrh DS-a nakon sastanka kod predsednika Srbije Tomislava Nikoliæa (Foto: Tanjug)
Demokrate su i ranije izjavile da su veoma blizu dogovora o formiranju vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP, SDA i SVM. Međutim, lider SPS-a Ivica Dačić, negira taj dogovor.

Kako je jutros za B92 rekao Dušan Elezović iz DS-a, Tadić kod Nikolića ide sa porukom da bi DS, SPS i LDP, kao treći partner, mogli uskoro da formiraju Vladu. ’Predsednik DS Boris Tadić će informisati predsednika Nikolića o tome da postoje razgovori predstavnika DS, SPS LDP, SDA i stranke Saveza vojvođanskih Mađara o formiranju skupštnske većine, a o tome kada će se dogovor napraviti građani i građanke Srbije o tome će biti obavešteni u narednim danima", kazao je on i dodao da se do sada nije razgovaralo o resorima, već o programskim načelima oko kojih vlada treba da se okupi.

Nikolić je konsultacije o formiranju vlade počeo u ponedeljak sa Srpskom naprednom strankom koja je osvojila najviše mandata, a nastavak konsultacija najavio je za sredu.

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine rekli su da neće prisustvovati današnjim konsultacijama sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o formiranju vlade i da DS ima pun mandat da vodi te razgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

186 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: