Dačić negira dogovor sa DS i LDP

DS veoma blizu dogovora o formiranju vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP, SDA i SVM, tvrde demokrate. Lider SPS Ivica Dačić, međutim, negira taj dogovor.

Info

Izvor: B92

Utorak, 05.06.2012.

16:28

Default images

"Na sutrašnjim konsultacijama sa predsednikom Tomislavom Nikolićem predsednik DS i kandidat za premijera Boris Tadić će obavestiti Nikolića o tome da se vode razgovori sa predstasvnicima SPS, LDP, SDA i SVM o formiranju skupštinske većine i vlade", kaže predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini Dušan Elezović.

U međuvremenu, lider socijalista Ivica Dačić demantovao je da je dogovor o formiranju nove vlade blizu. On je za RTS rekao je da razgovori o formiranju vlade nisu došli do trenutka kada se može reći da postoji parlamentarna većina i naglasio da većine ne može biti dok se ne rasprave pitanja koja su od državnog i nacionalnog značaja - odnos prema Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.

"Razgovori o formiranju vlade, koji su počeli pre nekoliko nedelja, nisu došli do trenutka kada se može reći da postoji parlamentarna većina", rekao je Dačić.

Predsednik SPS-a je naveo da će se razgovori o tome nastaviti i narednih dana, ali da se oni sigurno neće voditi do sutra, kada će se Tadić sresti sa Nikolićem.

"Što se tiče nas, nikakve parlamentarne većine ne može biti dok se ne rasprave pitanja koja su od državnog i nacionalnog značaja, a to je odnos prema Kosovu i Metohiji i odnos prema Republici Srpskoj", rekao je Dačić.

"Takođe, imamo dogovor i da raspravimo osnovna pitanja ekonomskog i socijalnog programa, imajući u vidu da naša koalicija ima koncept koji je drugačiji od neoliberlanog pristupa, odnosno zalaže se za podsticanje rasta i razvoja, umesto restriktivne politike", istakao je Dačić.

Zbog toga je, kako je naveo, izjava predsednika Pokrajinskog odbora DS-a netačna i neprecizna.

"Radi se na formiranju parlamentarne većine, ali ona još nije formirana", objasnio je Dačić.

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije danas da socijalisti od demokrata očekuju da prenesu njihove stavove LDP-u.

“Mislimo da je jako važno da DS, kao naš sagovornik, prenese i naše stavove o ova dva pitanja LDP-u i da naravno vodi u konstruktivnom smislu komunikaciju između nas i LDP-a”, ukazala je ona.

Naprednjaci traže trećeg partnera za vladu

Foto: Tanjug
I naprednjaci traže trećeg partnera - kažu da im je DSS izuzetno blizak, a da Ujedinjeni regioni nisu prihvatljivi. Ipak, rešili su da najpre čekaju SPS.

“Najbolju preporuku gospdinu Dačiću za razgovore s nama dao je upravo Boris Tadić time što je u njemu video čoveka koji se ne može optužiti ni za 90-te ni za bilo šta što je nasleđe lošeg socijalističkog režima i upravljanja”, kazala je kandidatkinja za mandatara SNS-a Jorgovanka Tabaković.

Dok čeka socijaliste, Tabakovićeva je pred novinarima 45 minuta izlagala ono što bi bio njen premijerski ekspoze.

“Formiranje odgovorne i efikasne vlade sa svega 12 ministarstava i dve kancelarije, izvršiti rebalans budžeta u smislu smanjenja troškova i kresanja javne potrošnje tako što će se ušteđena sredstva preusmeriti u poljoprivrednu proizvodnju”, kazala je ona.

Naprednjaci predlažu 12 ministarstava: spoljni i unutrašnji poslovi, odbrana, finansije, pravda, resor poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i životne sredine, potom privrede i rada, zatim saobraćaja, infrastrukture i prostornog planiranja; državne uprave i lokalne samouprave; potom prosvete, omladine, sporta, nauke i tehnološkog razvoja; objedinjeni su zdravlje, porodica, socijana i dečija zaštita kao i kultura i informisanje. Tu su i dve kancelarije - za dijasporu i Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: