Ljajić: Neće doći do novih izbora

Buduća Vlada Srbije mora biti brzo formirana, a o tome će odlučivati Demokratska stranka i Srpska napredna stranka a ne manje partije.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 04.06.2012.

22:40

Default images

Oko ovoga su se večaras saglasili zvaničnici Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Ujedinjenih regiona Srbije (URS).

Tokom zajedničkog gostovanja na RTS, predsednik SDPS Rasim Ljajić kao i potpredsednici DSS i URS Nenad Popović i Suzana Grubješić su ocenili i da je novu vladu potrebno što pre formirati pre svega zbog teške ekonomske situacije.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić kaže da je isključena mogućnost novih parlamentarnih izbora i da do kraja meseca očekuje novu vladu.

Ljajić je Radio-televiziji Srbije rekao da ostaje da se vidi da li će vladu napraviti koalicija oko Demokratske stranke ili ona oko Srpske napredne stranke, ali je istakao da su demokrate bliže tome da ostvare taj cilj.

Predsednik SDPS je istakao i da je isključena mogućnost da DS i SNS naprave veliku koaliciju.

"Dve opcije nisu realne - isključeni su novi izbori, oni odgovaraju samo Srpskoj naprednoj stranci i nijednoj drugoj stranci, a ne verujem ni u mogućnost velike koalicije", rekao je Ljajić i dodao da svi pregovaraju i da ostaje da se vidi da li će vladu napraviti ili DS ili SNS.

"Usuđujem se reći da u ovom trenutku koalicija oko DS-a ima veće šanse da formira vladu. Nema još potrebne većine", rekao je Ljajić, čija je stranka u koaliciji sa demokratama.

Potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić je navela da od URS ne zavisi formiranje vlade i da glavnu reč imaju SNS i DS, dodavši da je na njima da zavrse taj posao do kraja i "to u najskorije vreme".

Ona je navela i da predstavnici URS neformalno razgovaraju ali da ne pregovaraju ni sa jednom strankom, objasnivši da su "neformalni razgovori nešto što postoji - postojali su u ranije, postojaće dok ne bude formirana vlada ali to nisu zvanični pregovori".

Grubjesić je podsetila da je URS i pre kampanje saopštio da neće praviti vladu sa SNS i da se tu ništa nije promenilo a da "ćemo videti da li će DS uspeti da oformi vladu".

Ona je navela i da će, ako DS bude pozvao URS na razgovore do toga i doći, odbacivši navode "nezavisnih analitičara" da je stranka Mlađana Dinkića nervozna jer nema poziva.

"Interesuje nas politika buduće vlade a ako se nastavi kontinuitet prethodne vlade tu za nas nema mesta i ne treba ni da nas zovu", rekla je Grubješić.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović rekao je RTS-u da je ta stranka spremna da uđe u novu vladu ako se budu poštovali njeni stavovi o političkoj neutralnosti zemlje.

Popović je ponovio da Srbija ne sme da vodi politiku da Evropska unija nema alternativu.

Popović takođe smatra da je neophodno da se što pre formira vlada ali uz promenu dosadašnje politike koja se zasnivala na priniciu da "EU nema alternativu".

"Zadužili smo se za četiri godine preko pet milijardi evra, Srbija je pred bankrotom, imamo nezaposlenost koja raste... Politika čija je sentenca bila da Evropa nema alternativu nas je dovela u tu situaciju", rekao je on.

Popović smatra da je novoj vladi potrebna i nova politika i da je zato važno ne praviti ishitrene poteze i da predsednik Srbije ispoštuje proceduru da razgovara sa svim strankama.

"DSS je spremna da uđe u vladu ali da postoje osnovni principi - potpisali smo sporazum sa SNS da neće doći do promene Ustava kada je KIM u pitanju i da ćemo otvoriti pitanje referenduma kada je u pitanju vojna i politička neutralnost Srbije u toku sledećeg mandata", podsetio je on.

Popović je naveo i da bi DSS ušla u novu vladu "sigurno ukoliko bi ti principi bili ispoštovani i da se na to doda orijentacija ka razvoju domaće privrede i zapošljavalja"

"SNS je na tim principma već sada, nisam siguran da je SPS daleko od ovih principa", rekao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: