Tadićeva vlada bi htela PDV od 20%

Vlada koju bi trebalo da formiraju DS, SPS i Preokret, a možda i URS, planira da zbog krize podigne PDV na 20 odsto, a ne 22 kako je predložio Fiskalni savet.

Info

Izvor: Blic

Ponedeljak, 04.06.2012.

00:42

Default images

Istovremeno, kako građani ne bi trpeli ogromne namete, u planu je smanjenje poreza na plate, saznaje "Blic” iz izvora bliskom pregovaračima iz DS i SPS-a.

Predstavnici stranaka koje će činiti novu koaliciju, kaže sagovornik lista, nameravaju da se odlučno bore protiv bankarskog, poljoprivrednog i farmaceutskog lobija.

Oni smatraju da bi se, ukoliko se ne dozvoli ostvarivanje ogromnih zarada u ovim oblastima, kao što je do sada bio slučaj, mogle napraviti znatne uštede. "Zasad je gotovo izvesno da će vladu činiti 15 resora, kao i da će Boris Tadić kao premijer preuzeti i spoljne poslove. Kada su u pitanju ostali kadrovi, nije ideja da se izbaci bilo ko od dosadašnjih ministara, ali se postavlja pitanje šta bi značio ulazak URS i Mlađana Dinkića u sastav vlade", objašnjava izvor "Blica".

Kako saznaje list, u pregovorima između DS i SPS nema nedoumica po pitanju kadrovskih rešenja u sektorima koje će oni držati, nego se nedoumice odnose na prioritete nove vlade.

DS, naime, smatra da će zbog ozbiljne ekonomske krize u zemlji morati da se dogovori sa budućim koalicionim partnerima oko mera koje bi mogle da budu preduzete, poput zamrzavanja plata i penzija, ali i otpuštanja radnika u javnom sektoru.

SPS, kaže izvor "Blica", nije za mere štednje, već za povećanu potrošnju, što je i plan nekih evropskih zemalja.

Kada je reč o kadrovskim rešenjima, naš sagovornik otkriva da je visoki funkcioner SPS Dušan Bajatović zainteresovan da bude na čelu Ministarstva za energetiku, dok je lider URS-a Mlađan Dinkić izrazio želju za Ministarstvom za ekonomiju, uz još jedan resor na čije čelo bi postavio Vericu Kalanović.

"Ako se odredi da je potreban još jedan potpredsednik, onda bi to bio Jovan Krkobabić, koji bi se bavio pitanjima rada i socijalne politike", kaže sagovornik "Blica”.

Božidar Đelić je rekao da DS ne beži od odgovornosti.

"Nemamo čarobni štapić. Nećemo dozvoliti da na jesen neki partneri, bilo politički ili socijalni ili međunarodna zajednica, odjednom otkriju da je situacija teška i krenu sa ucenama ka DS i našem predsedniku. Veoma je bitno da građani, političke stranke, sindikati i poslodavci i međunarodna zajednica podele sa nama analizu situacije i preuzmu svoj deo odgovornosti za period do kraja 2013. godine", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: