"Izbor Nikolića najdublji pad"

Antropolog Zagorka Golubović kaže da je za poraz Tadića krivo njegovo okruženje i da je izbor Nikolića za predsednika najdublji pad demokratske tranzicije.

Info

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

11:11

Default images

Golubovićeva je takođe rekla da su intelektualci "zakazali", jer je njihov zadatak trebalo da bude da građanima objasne za koga treba da glasaju na prethodnim izborima, te da građanima, koji su bili za promene, nisu ukazali da one mogu da budu i nagore.

Ona je gostujući na TV B92 rekla da Tadićevo okruženje nije bilo dobro i da ga je ona na to upozoravala.

"Građani nisu bili zadovoljni politikom i zamerali su Tadiću što ne preduzima dovoljno demokratske poteze... nego što se okružio ljudima koji nisu demokratski orijentisani i što je uticaj tih ljudi postao značajniji nego uticaj naroda", napomenula je Golubovićeva i dodala da je osnovni Tadićev problem bio to što ga je okruženje "otuđilo" od naroda.

Ona je istakla da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije vidi kao "najdublji pad koji smo doživeli u inače krivudavoj i vrlo labavoj takozvanoj demokratskoj tranziciji".

"Videla sam da nismo ništa naučili iz istorije i da je kod glasanja u Srbiji uvek u pitanju ili kazna nekoga, prkos ili inat, a ne ciljevi koji treba da se postignu... Bila sam postiđena što pripadam narodu koji ništa nije iz istorije naučio", kazala je Golubovićeva.

"Meni nije bilo problem što je Tadić izgubio, već što na našim izborima nije bilo dostojanstvene konkurencije", istakla je Golubovićeva. Govoreći o tome kako u Srbiji nema više dovoljno intelektualaca koji bi građanima objasnili šta je glasanje, Golubovićeva je kazala da su oni koji su nekada rušili Slobodana MIloševića sada "pobegli" u grupu biznismena i grupu vlasti.

"Retko imate intelektualce koji se nisu priklonili neoliberalnoj politici, koja brine samo šta će dobiti... Zato krivim Tadića što ima takvo okruženje", objasnila je Golubovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

398 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: