"Vlada DS-SNS nije dobro rešenje"

Vlada DS i SNS ne bi bila dobro rešenje. DS će u razgovorima sa koalicionim partnerima insistirati da buduća vlada radi kao tim, rekao Dragoljub Mićunović.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2012.

19:47

Default images

Predsednik političkog saveta DS Dragoljub Mićunović je, gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92, rekao da buduća vlada mora da bude formirana tako da postoji odgovornost svakog ministra za sve resore, a ne samo za resore za koje je neko nadležan.

Mićunović je naveo i da su se ministri onda hvalili uspesima u svom ministarstvu, "a stanje u drugim resorima ih nije zanimalo," dodavši da "tako ne radi i ne može da radi nijedna vlada".

On je istakao da mora da postoji kolektivna odgovornost i kolektivni rad, a da je tako nešto moguće postići ako se naprave procedure koje će da poštuje svako. Mićunović je napomenuo da je to bila greška prošle vlade, jer je "većina njenih nedostataka proisticala iz njene feudalizacije".

Mićunović je podsetio na "bezbroj telefonskih sednica" još aktuelne vlade i rekao i da to nije dobro i da se zato onda događalo da neki ministri izlaze sa svojim stavovima.

Mićunović je, uz napomenu da nije učestvovao u današnjim razgovorima najviših funkcionera DS i SPS-PUPS-JS, naveo da prethodni razgovori, do večerašnjeg susreta predstavnika tih stranaka, "nisu ušli u detalje" o formiranju vlade.

Osvrćući se na današnji sastanak novoizabranog predsednika Tomislava Nikolića sa liderom DS-a Borisom Tadićem, Mićunović je rekao da mu taj "susret spolja izgleda dobro". "Sjajno je da smo do toga došli. Trenutak je da shvatimo da je kampanja završena. Narodna volja je takva, iako nekad narodna volja može da pogreši, ali demokratija mora da dozvoli i tako nešto."

Mićunović je rekao da je Demokratska stranka kriva za rezultate izbora. "Građani imaju pravo da budu nezadovoljni. Ali Demokratska stranka je kriva što nije uspela da ih uveri da za nju treba da glasaju. Ipak, vladajuća koalicija, iako je pravila greške, dobila je više poslanika, i ne stoje tvrdnje da vlada koju bi ona formirala nema legitimitet."

On je rekao da su se kohabitacije dešavale često, navodeći kao primere Nemačku i Francusku, i da je to dobro rešenje ako se tačno zna šta ko radi i ako se svako pridržava svojih nadležnosti. "Vlada vrši politiku. Predsednik ne treba da prelazi svoje ingerencije i vrši pritisak na vladu", rekao je Mićunović, napomenuvši da je i sam Nikolić govorio da će svoju dužnost obavljati u skladu sa svojim nadležnostima.

Upitan šta misli o eventualnoj "velikoj koaliciji" i tome da vladu formiraju DS i SNS, predsednik političkog saveta DS je rekao da to ne bi bilo dobro rešenje, da bi se stvorio veći rivalitet koji bi doveo do većih problema. On je istakao da bi probleme pravilo i to što su DS i SNS različite stranke. "SNS je novoformirana stranka sa dosta nedefinisanim programom. Oni jesu načelno bili za EU, ali pitanje je kako će se ponašati. DS je stranka levog centra, SNS je konzervativna stranka."

On je rekao da političko pomirenje ove dve stranke nije moguće, a nije ni poželjno. "Borbe treba da ostanu i ostaće u svakom pluralističkom društvu. Bez obzira na smanjivanje tenzija ne smemo zaboraviti i istoriju", rekao je Mićunović, navodeći citat "oni koji hoće da zaborave spremni su da ponove".

"Stranke treba da ostanu konkurenti, da se civilizovano bore za glasove. Kako će građani da biraju kad su svi isti?"

Pitanje kandidature Borisa Tadića za mesto premijera Mićunović je obrazložio: "Sa ličnog stanovišta, Boris Tadić ne bi trebalo da se kandiduje, jer će ući u užasne probleme, svaliće se na njega sve krivice za ekonomska pitanja koja neće zavisiti od njega. .Ali, sa stanovišta stranke, to bi značilo isključivanje stranke, bežanje sa političke scene od odgovornosti i od problema. Pred nama je rešavanje započetih poslova po pitanju evrointegracija i drugo... .Moramo da imamo odgovornost prema društvu. Sada preovladava državni interes."

On je rekao da Boris Tadić ima kredibilitet da bude premijer, veći od bilo koga drugog iz stranke, jer je predsednik partije, i da "ne bi bilo korektno da stranka nekog drugog stavlja u prvi plan". "Drugi razlog je što je bio predsednik, a zatim i lider koalicije koja je na izborima prošla veoma dobro. Zašto bi on to prepustio nekom ko je na lokalnom segmentu dobar?"

On je napomenuo da će budući premijer imati pred sobom velike probleme.

Proteklih dana Dragoljub Mićunović kritikovao je apstinente i glasače koji su se odlučili za "bele listiće". Osvrćući se na to i u ovoj emisiji, Mićunović je rekao da je veliki broj intelektualaca razočaran i da o tome sa njima DS može razgovarati, ali da stoji pri stanovištu da apstinencija i "beli listići" nisu dobro rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: