Spreman sam da budem premijer ako..

Predsednik DS-a Boris Tadić kaže da je spreman da preuzme mesto premijera, ako se prihvate ciljevi i način rada na kojima treba da bude bazirana buduća vlada.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2012.

20:24

Default images

Tadić je to izjavio novinarima nakon tročasovne sednice šireg predsedništva DS-a.

On je najavio da će o parlamentarnoj većini prvo razgovarati sa koalicijom SPS-PUPS-JS i da veruje da će sa njima postići dogovor o parlamentarnoj većini. Tadić je naglasio da nikad nije dolazila u obzir, niti će, kako je rekao, dolaziti u obzir bilo kakva koalicija sa SNS.

Prema njegovim rečima, o trećem partneru u vladi DS će razgovarati sa čelnicima koalicije SPS-PUPS-JS.

Tadić je naglasio da buduća vlada treba da bude naoružana ciljevima i vrednostima, kao i planom koji je realističan i ostvariv. On je istakao da će doći vreme i za analizu rezultata izbora, kao i za analizu odgovornosti.

"Suočavamo se sa velikim teškoćama, ali verujem da dolaze bolji dani za Srbiju", poručio je Tadić posle sastanka vrha DS-a, koji je trajao tri sata.

Tadić je ukazao da su siromaštvo i nezaposlenost najveći problemi sa kojima se Srbija danas suočava i da zato vlada mora da bude fokusirana na rešavanje tih problema, kao i na nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i intenziviranje borbe protiv korupcije.

Na opasku novinara da ga "svi mole da bude premijer i da će molba uskoro stići i od predsednika Republike", Tadić je rekao da je Tomislav Nikolić to na neki način već i učinio rekavši da lider DS treba da oduči da li hoće da bude premijer.

"Nešto ne vidim da se svi guraju oko mesta predsednika vlade u ovom trenutku, a pre samo nekoliko nedelja to je bilo atraktivno mesto. Šta da vam kažem, menja se politička situacija u Srbiji, verovatno je to sada jedno užareno mesto, ali bože moj, bilo je takvo i mesto predsednika Republike prethodnih osam godina, pa smo uspeli da odbranimo interese države", rekao je Tadić.

Važnije je definisati šta ta vlada treba da uradi, a ne ko će je voditi i ko će biti njeni članovi, dodao je Tadić i najavio da će u nastavku razgovora biti reči i o personalnim rešenjima.
Foto: Tanjug
On je uveren da svi mogu biti zadovoljni ugledom koji Srbija danas ima u svetu i da od predsednika Nikolića očekuje da nastavi tim putem.

Upitan zašto je ipak odlučio da prihvati da bude kandidat za premijera, nakon što je u izbornoj noći 20. maja rekao da to sigurno neće biti, Tadić je odgovorio da je "rekao ono što je mislio i osećao".

"Ako me pitate da li sam nakon pritisaka i zahteva iz stranke promenio mišljenje, reći ću vam da sam te noći rekao ono što sam mislio i osećao i bilo je više nego očigledno da govorim tačno ono što je u meni. Nisam imao nikakav rezervni plan u tom trenutku i bio sam potpuno orijentisan na predsedničke izbore", pojasnio je Tadić.

Predsednik demokrata je dodao da su mu u poslednjih nedelju dana mnogi građani, koalicioni partneri i članovi stranke argumentovano poručivali da su demokrate sve vreme govorile da nikada neće odustati, već da će se boriti do kraja za ispunjenje strateških ciljeva.

Tadić je naglasio da ne može da pogazi vrednosti kojima je bio privržen svih prethodnih godina i da je nakon razgovora sa koalicionim partnerima, Predsedništvom stranke i građanima doneo odluku da prihvati kandidaturu za premijera.

"Znam da će biri raznih komentara, ali sam spreman da se suočim sa njima i najvažnije je da ne prestanemo da se borimo i nikada ne odustanemo", poručio je Tadić.

On je naveo i da od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje da iznese svoj plan i preuzme deo odgovornosti za vođenje politike prema Kosovu i Metohiji, s obzirom na to da se Srbija suočava sa velikim izazovom u vezi sa KiM.

"Svako treba da ponese svoj deo odgovornosti i da radimo u sinergiji, u saglasnosti sa zajedničkim državnim planom. Verujem da tako možemo da se izborimo na bolji način za interese građana", rekao je Tadić i podsetio da je Nikolić u izbornoj kampanji naglašavao da predsednik Republike treba da vodi tehničke pregovore o Kosovu i Metohiji.

"Ja u potpunosti uvažavam taj stav. Moj predlog nije dobio većinu na izborima i očekujem da predsedniK Republike iznese svoj plan i preuzme svoj deo odgovornosti za vođenje politike prema Kosovu i Meothiji", rekao je lider DS-a.
Foto: Tanjug
Jedan sat pre završetka sednice predsedništva DS-a "Večernje novosti" su objavile intervju sa Borisom Tadićem u kome je on naveo gotovo isto ono što je rekao novinarima u sedištu DS-a - da je spreman da preuzme mesto premijera, ako koalicioni partneri prihvate načela, ciljeve i plan za funkcionisanje nove vlade.

Tadić je u intervjuu za "Novosti", prvom intervjuu posle drugog kruga izbora, govorio o tome šta mora biti cilj nove vlade.

"Najvažniji zadatak vlade mora biti borba protiv nezaposlenosti i siromaštva i rat protiv korupcije i kriminala. Cilj vlade je da do kraja mandata obezbedi bolji životni standard građana i reformiše državne institucije u skladu sa evropskim standardima".

Boris Tadić kaže i da je za preuzimanje mesta premijera ključno da se sa koalicionim partnerima dogovori o principima delovanja i da vlada radi kao efikasan tim.

"Spreman sam da vodim kabinet za koji ću znati da pri prvoj teškoći neće biti onih koji će se ponašati kao da nisu članovi te vlade. Vlast će se narednih godinu i po dana suočavati sa velikim teškoćama i to građani Srbije vrlo dobro znaju. Kao što je danas slučaj sa svim vladama u Evropi. I zato se, koliko vidim, niko u ovom trenutku ne otima za premijersku poziciju. Ne otima se ni SNS, nijedna stranka u našoj koaliciji. Svi znaju da pozicija premijera neće biti nimalo prijatna", kaže Tadić.
Foto: Tanjug
Tadić je rekao da će se o formiranju vlade dogovoriti sa koalicijom SPS-PUPS-JS, a sa kim još će voditi razgovore, kako je rekao, dogovoriće se sa liderom socijalista Ivicom Dačićem.

Lider DS kaže da demokrate neće u koaliciju sa naprednjacima i DSS-om i dodaje da nije istina da Zapad na tome insistira.

Na pitanje da li je u izbornoj noći 20. maja ishitreno rekao da neće biti premijer, Boris Tadić navodi da je tada u izbornoj noći "samo rekao ono što je mislio".

"Kandidovao sam se za predsednika Republike, nisam imao rezervni plan. U politici nema koristi od ljudi koji računaju na rezervna rešenja. Što se tiče kohabitacije, ona je negativna posledica demokratije. Ne postoji nijedna država na svetu koja je od kohabitacije imala korist, ali su se mnoge velike zemlje, na primer Francuska, sa njom suočavale u prošlosti. Međutim, tako su građani odlučili - dali su većinu mandata dosadašnjoj koaliciji u vladi i poverenje novom predsedniku Republike. To znači da je kohabitacija vrlo verovatna, iako nije dobra", navodi Tadić.

Tadić takođe napominje da Demokratska stranka i on nikada nismo bežali od odgovornosti. Kaže da u DS-u sledi reorganizacija, ali ne navodi kada, s obzirom na to da se demokrate još nisu bavile izbornim rezultatima.

"Uopšte nismo analizirali izborne rezultate. Nismo se bavili sobom, nego formiranjem vlade, u želji da što pre počnemo rešavanje problema. Ali o tome ćemo svakako razgovarati. Oni koji su loše radili svoj posao, snosiće posledice. Biće reorganizacije na svim nivoima u DS."

Predsednik DS-a kaže da u životu nema više motiv da bilo šta postane, već da nešto postigne - a to je da Srbija nastavi evropskim putem.

Kompletan intervju pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

622 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: