Putin Nikoliću: Imate našu podršku

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da će saradnja Srbije i Rusije "teći progresivno".

Info

Izvor: Beta

Subota, 26.05.2012.

09:11

Default images

Putin je uzvratio porukom da Nikolić može da računa na podršku Moskve u realizaciji svoje politike.

Nikolić i Putin razgovarali su danas na marginama kongresa Putinove Jedinstvene Rusije 15-tak minuta pred novinarima, a potom su nastavili razgovor iza zatvorenih vrata.

Nikolić je zahvalio Putinu na podršci Rusije Srbiji na međunarodnom planu, posebno po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije. "Uveravam vas da će saradnja Srbije i Rusije teći progresivno. Uveravam vas da je Srbija partner Rusije na Balkanu", rekao je Nikolić Putinu.
"Srbija je na putu ka EU. To je dalek i neizvestan put. Mi ćemo uređivati zemlju po pravilima koja postoje u EU", rekao je Nikolić Putinu i dodao da "do sada nije čuo da postoji uslov za priznanje Kosova i Metohije.

“Mi to ne možemo da uradimo, pa makar tog časa i prekinuli pregovore”, rekao je Nikolić.

On je takođe istakao da je Srbija rezolucijom Skupštine obavezna na vojnu neutralnost.

“Srbija neće biti u NATO”, rekao je lider SNS i dodao da je to “otvoreno govrio građanima Srbije u kampanji i pobedio”. Putin je iskoristio priliku da lično čestita Nikoliću na pobedi na predsedničkim izborima i poželeo mu da “ostvari sve ono što je obećao srpskom narodu”.

“U tome možete računati na pomoć Rusije”, rekao je Putin i dodao da ruska javnost zna kakav je stav i odnos Tomislava Nikolića prema Rusiji.

Putin je zamolio Nikolića da prenese pozdrave Borisu Tadiću i najbolje želje za njegov budući rad. Putin je takođe ukazao da je za poslednjih godinu dana ekonomska razmena između dve zemlje porasla jedan i po put.

“Ali, može još bolje, još više”, primetio je Putin.

Njih dvojica su razgovor potom nastavila iza zatvorenih vrata.

Vučić čestitao Medvedevu

Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić čestitao je Dmitriju Medvedevu izbor na funkciju predsednika stranke Jedinstvena Rusija, saopšteno je iz SNS-a.

U saopštenju se navodi da SNS i Jedinstvena Rusija od ranije imaju potpisan sporazum o saradnji.

"U svom pismu Medvedevu, Vučić je posebno istakao da se nada daljem unapređenju saradnje Jedinstvene Rusije i SNS, kao i razvijanju odnosa između Srbije i Rusije, u cilju napretka i ostvarenja blagostanja oba naša naroda", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

313 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: