Nikolić:Vlada da se formira što pre

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić planira da položi zakletvu pred novim parlamentom jer, kako je rekao, stari praktično više i ne postoji.

Info

Izvor: Beta

Petak, 25.05.2012.

17:29

Default images

"Ja očekujem da Slavica Đukić Dejanović zakaže konstitutivnu sednicu, pretpostavljam da ćemo se o tome dogovoriti u ponedeljak i mislim da to može da bude iduće nedelje i da odmah tog dana ili sutradan ja položim zakletvu", rekao je Nikolić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije, koji će biti emitovan večeras.

On je, kako se navodi na sajtu RTS-a, apelovao na političare da se uozbilje i da se što pre formira vlada jer je, kako navodi, očigledno da Srbiju čekuju teški finansijski problemi koje bez međunarodne pomoći neće moći da reši.

"Ja ne znam ko će da formira vladu, čini mi se da će to da urade demokrate, SPS i stranke bivše koalicije, ali ih molim da o tome odluče što pre pošto bih želeo da što pre poverim mandat za sastavljanje vlade", kazao je Nikolić.

On je dodao da ne misli da će se bilo ko od stranaka usuditi da odugovlači formiranje do poslednjeg roka, u septembru, jer su svi svesni koliko to teško može da bude za Srbiju.

"Moramo da dobijemo jednu čvrstu, odlučnu, reformsku vladu koja će da se upusti u borbu sa mnogim nedaćama koje će da nasledi od prethodne vlade", rekao je Nikolić i dodao da će kako god i koja god vlada da se formira, on sa njom sarađivati i razvijati demokratiju.

"Moj zadatak će biti da Srbija bude demokratska država, pokazaću to svojim primerom, mislim da sam juče napravio prvi korak ka tome" (ostavka na mesto predsednika Srpske napredne stranke), rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da ukoliko lider DS Boris Tadić formira vladu, ta vlada treba da izađe sa planom za Kosovo i Metohiju o kojem bi se dogovorili i koji bi on podržao, a ukoliko se to ubrzo ne dogodi, on kao svoju obavezu vidi da sazove sastanak i sam predloži način rešavanja tog problema.

On je kazao da ne želi da bude čovek koji pregovara o Kosovu i Metohiji, nego onaj ko predstavlja složnu Srbiju u tim pregovorima.

"Tačno je da Vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku, treba odmah podići nivo pregovora na nivo predsednika Vlade ili predsednika Republike, sa izuzetkom gospodina Tačija, sa kojim niko ne može da pregovara dok postoji ozbiljna sumnja da je vršio zločine nad Srbima. Ako vlada ne želi da pregovara, predsednik vlade, zatražiću mandat da ja pregovaram... Ali da bi pregovarao, predsednik vlade ili države, mora iza sebe imati saglasnost svih stranaka, da bi to tako i građanima bilo predstavljeno, da Srbija konačno zna šta se to dešava sa Kosovu i Metohiji", istakao je Nikolić.

Govoreći o Evropskoj uniji, Nikolić je rekao da od EU mnogo toga zavisi, da Srbija treba da bude u Uniji i da on to želi. "Nama je saradnja sa EU uređivanje zemlje i Ustavom smo obavezani na evropske vrednosti, jer to je mogućnost za Srbiju".

On je kazao da neće "kriti ništa, sve što mi u Briselu bude rečeno kao obaveza Srbije. Neću voditi tajnu politiku, onog časa kada bude postojao bolji, neka me pobedi. Ja želim da budem čovek koji će građanima reći šta su konačni uslovi EU, što se tiče Kosova, jer meni to niko nikada kao članu opozicije nije rekao. Moram znati šta traže oni koji su priznali nezavisnost Kosova".

Govoreći o domaćoj valuti, Nikolić je rekao da je guverner ubeđen da dinar traži svoju novu vrednost, ali i zabrinut što dosta interveniše, jer je to cena zaduživanja koja stiže na naplatu.

Za emocije koje je juče pokazao na sednici Glavnog odbora stranke, Nikolić je rekao da je sebi prvi put dozvolio da ne bude političar, nego običan čovek, kakav jeste.

"Onaj ko vodi Srbiju ne bi trebalo preterano da ispoljava svoje emocije, zato što mora uvek da bude čvrst i odlučan", kazao je Nikolić.

Đukić Dejanovićeva: Bitno da Nikolić položi zakletvu pre 1. juna

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da je državnički bitno da novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić zakletvu položi pre 1. juna, kako bi što pre počeli formalni razgovori o mandataru za sastav nove vlade.

"Iz medija sam saznala da Tomislav Nikolić želi da položi zakletvu pre 1. juna i mislim da je državnički bitno da to tako i bude, kako bi što pre mogla da se otvori i formalno priča o mandataru i o formiranju vlade", rekla je Đukić Dejanovićeva novinarima posle sastanka s predstavnicima Socijalističke partije Francuske u sedištu SPS.

Ona je navela da će se u ponedeljak sastati s Tomislavom Nikolićem i da će se tada dogovoriti za koji dan će zakazati sednicu na kojoj bi Nikolić položio zakletvu, posle čega bi formalno počeo svoj petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: