Nikolić u ponedeljak sa Tadićem

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić u ponedeljak će razgovarati sa liderom DS Borisom Tadićem, najavio je lider SNS Aleksandar Vučić.

Info

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

14:18

Default images

Vučić je rekao da je već razgovarao sa liderom SPS Ivicom Dačićem. Vučić je rekao da DS i SPS imaju problem s legitimitetom kad je reč o formiranju vlade, ali da "SNS neće praviti problem" ukoliko obezbede parlamentarnu većinu.

"U ponedeljak ćemo ja i gospodin Nikolić razogavarati sa Tadićem i Rakićem i mislim da ćete biti pozvani na to, pretpostavljam da ćemo se sresti u zgradi predsedništva. Mi svakodnevne konsultacije imamo i sa ljudima iz DSS, ne znamo šta još treba da uradimo, ne želimo ni na koji način da izmeštamo proces pregovaranja iz institucija i stranačkih organa na ulicu", rekao je Aleksandar Vučić, v.d. predsednika SNS-a.

Kao jedna od mogućih opcija za formiranje Vlade sve češće se pominje i koalicija dve najveće stranke. Konačnu odluku o tome donose stranački organi.

"Takva odluka bi za SNS bila veoma, veoma teška. Nisam u stanju da vam govorim. Ja mislim nemoguća, ali nemojte da ja dajem konačan sud. U našoj stranci postoje stranački organi, postoji Glavni odbor, postoji predsedništvo stranke i stranački organi bi takvu odluku doneli. Ako me pitate da li ću lično insititirati ili predlagati nešto slično, ne", dodaje Vučić.

On je više puta na konferenciji ponovio da DS, SPS i LDP imaju problema sa legitimitetom u formiranju vlade, ali da, ukoliko obezbede većinu, "SNS neće praviti problem".

Na drugoj strani, lokalni odbori naprednjaka po Srbiji već prave koalicije ne samo sa DSS-om, već i sa socijalistima, Ujedinjenim regionima pa i Demokratskom strankom. Da li je to uvertira za ono što bi moglo da sledi na republičkom nivou ?

"Mi smo dozvolili našim ljudima da pokušaju da pronađu najbolje ljude sa kojima će da sarađuju na lolkalnim novou, a mi u centrali stranke dajemo naše konačno odborenje. Za svaku od tih koalicija ja sam za sada dao odobrenje i nisam video nijedan razlog protiv", kaže Vučić.

Fokus razgovora sa evropskim zvaničnicima i stranim abasadorima, kako tvrde naprednjaci, nije nova Vlada, već nastavak evropskog puta Srbije, pregovori o Kosovu. Ni Meri Vorlik ni Miroslav Lajčak, kako navodi Aleksanadar Vućič, nisu od njih tražili da ne prave Vladu sa Vojislavom Koštunicom.

Odgovarajući na pitanje o raznim kombinatorikama koje se pojavljuju u medijima, a koje se odnose i na formiranje vlasti u Beogradu, Vučić je kategorično odbacio mogućnost da bude gradonačelnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: