DS i dalje bez imena za mandatara

Predsedništvo DS-a nastaviće pregovore s koalicijom SPS-JS-PUPS o formiranju vlade. Odluku o kandidatu za premijera donećemo uskoro, izjavio je Boris Tadić.

Info

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

08:49

Default images

"Znam da vas zanima ko će biti premijer, ali prvo ćemo razgovarati o programu nove vlade, a onda o personalnim rešenjima", rekao je Tadić nakon tročasovne sednice užeg Predsedništva DS-a.

U sedište DS prvi je stigao potpredsednik stranke Dragan Šutanovac, a zatim predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović, pa zamenik predsednika DS Dragan Đilas i potpredsednici Dušan Petrović i Bojan Pajtić.

U stranku je, nešto posle 14:30, stigao i lider DS Boris Tadić.

Oliver Dulić je tokom posete Boru rekao da će DS danas predložiti kandidata za premijera kao i da će uskoro sve biti jasno u vezi sa koalcijom koja će sastaviti novu Vladu Srbije.

On je izbegao da odgovori na direktno pitanje da li je moguće da DS i naprednjaci formiraju novu vladu, rekavši "da će vlada biti formirana između koalicionih partnera koji su se o formiranju vlade dogovorili".

DS i SPS su 8. maja postigli načelan dogovor o formiranju parlamentarne većine.

Dulić je prvi visoki funkcioner DS-a koji se poslednih dana oglasio povodom formiranja vlade.
(Foto: Tanjug)
Već danima se iz DS niko od visokih funkcionera ne oglašava u javnosti, jer čekaju da Tadić odgovori na njihov predlog s poslednje sednice Predsedništva da baš on bude kandidat za premijera.

Da je najbolja opcija za Srbiju da Tadić bude premijer, poručivali su proteklih dana i Ivica Dačić i Slavica Đukić Dejanović, dok je lider LDP Čedomir Jovanović pre dva dana za B92 rekao da je Tadić najbolje što u ovom trenutku ima Demokratska stranka.

Ukoliko Tadić prihvati da bude kandidat za premijera, očekuje se da narednih dana započnu zvanični razgovori o formiranju buduće vladajuće većine.

Podsetimo, prethodnih dana bilo je samo neformalnih susreta između lidera svih stranaka, a među kojima je svakako najintrigantniji susret Borisa Tadića i novoizabranog predsednika Tomislava Nikolića, o kome je Nikolić juče informisao javnost.

On je takođe pozvao Tadića da se javno izjasni da li će biti kandidat za premijera ili neće.

Sednicu predsedništva tokom dana održaće i SPS, a socijalisti su za nedelju zakazali i sednicu Glavnog odbora na temu daljeg delovanja stranke.

Oliver Dulić je rekao i da očekuje da će se razgovori voditi mnogo intenzivnije nego prilikom formiranja prethodnih vlada.

"Ova zemlja nema vremena za gubljenje, svaki dan bez vlade bi proizveo velike posledice i očekujem da će svi pokazati veliku odgovornost za zadatke koji nas očekuju u budućnosti", rekao je on.

Dulić je izrazio ubeđenje da će Srbija uskoro dobiti stabilne institucije sistema i da će saradnja između svih izabranih organa vlasti funkcionisati u najboljem mogućem redu, a u interesu građana.

Upitan da li su tačne tvrdnje lidera socijalista Ivice Dačića da neke zapadne zemlje vrše pritisak da vladu formiraju DS i SNS, Dulić je istakao da nikada do sada vlade u Srbiji nisu formirale strane države ili moćni ekonomski lobii, već političke stranke koje su dobile poverenje građana Srbije na izborima. Tako će, podvukao je, biti i ovog puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

394 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: