Nikolić danas u poseti Moskvi

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas putuje u Moskvu, gde će u subotu razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Info

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

00:19

Default images

Nikolić će u Rusiji boraviti povodom 13. kongresa Jedinstvene Rusije. Kako je rekao, tamo ne ide u svojstvu novog predsednika Srbije, a svi razgovori koje će voditi u Moskvi biće neformalni.

Njegova prva zvanična poseta, nakon inauguracije, biće poseta Briselu, kao sedištu Evropske unije.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Parizu ocenjuje za Radio B92 da je Nikolićevom posetom Moskvi, u koju on ide u stranačkom svojstvu, kao i posetom Briselu, koja će biti njegova prva poseta u svojstvu predsednika Srbije, postignut kompromis.

Time su se, kako je dodao, izbegli negativni komentri iz EU, ako bi Nikolić u prvu zvaničnu posetu otišao u Moskvu, umesto u Brisel.

Na pitanje koliko su osnovane izjave zapadnih zvaničnika koji su govorili da će s Nikolićem imati dobru saradnju, s obzirom na to da je Nikolić do sada važio za "Rusiji najbližeg političara u Srbiji", Simić kaže da su takve ocene relativne.

“Nikolić je i pre izbora imao više poseta Briselu, a Vučić je bio gost SAD. Lideri naprednjaka su uložili veliki napor da sebe prikažu kao nekoga ko ima dvoje otvorenih vrata- i prema istoku i prema zapadu. Čini mi se da će novoizabrani predsednik pokušati tako i da nastavi”, kaže SImić.

Ono što je nesumnjivo, dodaje on, je da su slanjem Miroslava Lajčaka, Ketrin Ešton i EU poslali poruku ohrabrenja i nagovestili da žele da nastave saradnju sa Srbijom ali da će dalji odnosi zavosoiti od ovdašnjih političara i vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: