Dačić: SPS insistira na vladi sa DS

Ivica Dačić obavestio je Miroslava Lajčaka, izaslanika šefice evropske diplomatije, da SPS i koalicija sa PUPS i JS insistiraju na formiranju vlade sa DS.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 24.05.2012.

11:46

Default images

"Istakao sam da SPS i naša koalicija sa PUPS i JS insistira na brzom konstituisanju novoizabranih organa vlasti i brzom dogovoru o formiranju nove vlade, na osnovu već postignutog načelnog dogovora sa Demokratskom strankom", rekao je Dačić Tanjugu posle sastanka kojim je Lajčak započeo seriju razgovora u Beogradu sa političkim liderima.

Dačić je rekao da se Miroslav Lajčak, izaslanik Brisela, nije izjašnjavao ko treba, a ko ne treba da uđe u buduću vladu.

Govoreći o razgovoru koji je danas vodio sa šefom slovačke diplomatije u Beogradu, Dačić je rekao da je Lajčak više došao da sasluša mišljenje dve najveće stranke. I da se izjašnjavao o tome, na mene to nema nikakvog uticaja", rekao je lider socijalista.

On je naglasio da o formiranju buduće vlade "sigurno ne odlučuje EU nego se o tome odlučuje u Srbiji".

"Priču u javnosti da DS i SNS neko ucenjuje je izmišljena i služi im samo kao alibi što se o formiranju vlade još uvek ne razgovara", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je sa Lajčakom detaljno razgovarao o političkoj situaciji u Srbiji, nastaloj posle parlamentarnih i predsedničkih izbora. Miroslav Lajčak stigao je u Beograd, gde se sastao sa Ivicom Dačićem i Tomislavom Nikolićem.

Lider socijalista još nije potvrdio da vodi pregovore sa DS ili SNS o formiranju nove vlade, iako je visoki funkcioner SPS Milutin Mrkonjić juče rekao da su razgovori u toku i da ih vodi Dačić.

Dačić je istakao da je "lopta u dvorištu SNS i DS", kao i da "neke zapadne zemlje žele da vladu formiraju DS i SNS".

Predsednik SPS-a Ivica Dačić je izjavio i da ne zna zašto bi SPS-PUPS-JS bila deo koalicije DS-a i SNS-a, ako se one budu dogovorile o parlamentarnoj većini i formiranju vlade.

"Zašto bi mi bili deo te vlade?", prokomentarisao je Dačić pitanje novinara u Gadžinom Hanu. Odgovarajući na pitanje da li u toj koaliciji, SNS i DS, ima mesta za SPS Dačić je rekao "Srećan put. Srećan put bez povratka".

On je, prilikom obilaska poplavljenih područja u Gadžinom Hanu, rekao da postoji više načina za formiranje koalicije DS i SNS. Lider socijalista je naglasio da se ne žali, ali da samo traži da se krivica ne prebacuje na njega, zbog vremena koje se gubi za formiranje vlade.

"Taj proces diktiraju SNS i DS, a koalicija SPS-PUPS-JS će se odazvati na svaki poziv za formiranja vlade", rekao je Dačić.

Lider socijalista je još jednom naglasio da koalicija na čijem je čelu ostaje pri ranije postignutom načelnom dogovoru sa DS o formiranju većine.

Prema njegovim rečima, DS treba da se izjasni da li to želi i kada će razgovori biti nastavljeni, ko će biti njihov kandidat za premijera i ko treba da čini tu paralmentarnu većinu.

SNS, rekao je Dačić, uopšte nije izrazila želju, niti je bilo predloga da pravi vladu sa SPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: