Počela unutarpartijska "tumbanja"

Nakon drugog kruga predsedničkih izbora izvesna su unutarpartijska pregrupisavanja. U SNS-u jer Tomislav Nikolić daje ostavku, a u DS-u zbog izbornog poraza.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

10:29

Default images

U Srpskoj naprednoj stranci ne žele da kažu ko će zameniti Nikolića, niti sa kim SNS pregovara o sastavljanju nove vlade. Zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić rekao je za B92 da će javnost o oba pitanja biti obaveštena nakon današnje sednice.

Profesor političke sociologije Zoran Stojiljković ocenjuje za Radio B92 da je sada pred Srpskom naprednom strankom, nakon najave Tomislava Nikolića da napušta predsedničko mesto, veoma važan zadatak da odluči ko će biti taj koji će voditi naprednjake.

Prema njegovim rečima, Nikolić se i u kampanji za predsednika Srbije rukovodio načelom da će biti predsednik svih građana, a ne jedne stranke, zbog čega je i njegova ostavka na mesto predsednika naprednjaka nakon što je pobedio na izborima za predsednika sada “teža”, kao i za stranku koja treba da izabere njegovog zamenika

“Naravno da će to biti jako važno pitanje i to će biti neko ko će dalje moći da gradi svoj politički kapital, ali će pre toga morati da dobije makar tu inicijalnu podršku Nikolića”, kaže Stojiljković.

Na pitanje ko je dovoljno jak da zameni Nikolića, on kaže da svi odmah pomisle na njegovog zamenika, Aleksandra Vućića, koji je jedan od istaknutijih funkcionera naprednjaka.

"Tu je i Jorgovanka Tabaković, koja profilira za njihovog premijera, ali takvu sličnu poziciju nismo prepoznali ni kod kog drugog od njihovih kandidata. Naravno, ne treba isključiti ni da Vučić dobije neku specijalnu misiju, a da se na čelo stranke postavi neko ko ima visoke administrativne sposobnosti", ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka.

Kada je reč o Demokratskoj stranci, očito je da su i tamo počela neka partijska pregrupisavanja, što je i normalno u demokratskim strukturama, nakon izbornog poraza, kaže Stojiljković.

"To bi trebalo da rezultira nekakvim smenama tamo gde se proceni da izborni rezultat nije bio na nivou onoga što se očekivalo”, dodaje on.

Stojiljković podseća da je u periodu između parlamentarnih izbora i prvog kruga predsedničkih izbora 6. maja i drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja došlo do promene javnog mnjenja i Tadić je izgubio ne samo u onim gradovima u kojima se očekivala podrška njegovih partnera koji su ga podržali u drugom krugu, nego je izgubio i u Beogradu ali i onim gradovima gde je na izorima 6. maja dobio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: