"Tadić premijer - najbolje rešenje"

Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović kaže da nema sumnje da je lider DS-a Boris Tadić najbolji čovek za mesto premijera Srbije.

Info

Izvor: Politika, Press

Sreda, 23.05.2012.

07:29

Default images

"Mislim da je Boris Tadić, što se tiče DS-a, najbolje rešenje za mesto premijera. Tadić je čovek koji nesumnjivo ima izvanrednu komunikaciju sa zvaničnicima, kako regiona, tako i sveta", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je dodala i da Tadić poznaje dušu problema i političkih dešavanja u Srbiji i da mu pogoduje i činjenica da je bio i predsednik države.

"Ako se DS opredeli i odluči da Tadić bude predsednik vlade, mislim da neće pogrešiti", navela je Đukić Dejanovićeva. DS je gotovo prelomio da Boris Tadić bude novi premijer Srbije, ali kako "Pres" saznaje, lider demokrata još nije odlučio da li da bude na čelu buduće vlade.

Slavica Đukić Dejanović je za "Politiku" rekla da sa DS-om do sada još nije dogovarano o personalnim rešenjima, a da se dogovor vodio o koaliciji, ističući da "nije sporno da je to koalicija koja bi najviše mogla da uradi za Srbiju.

Upitana da li SPS ostaje pri dogovoru koji je sa DS-om postigao između dva izborna kruga, Đukić Dejanovićeva je kazala da će sigurno o svemu odlučivati stranke, ali da ona lično ne vidi razlog da se taj dogovor menja.

"Ne znam kakve će odluke biti u DS-u i kod nas. Sad tek predstoje pregovori. Naravno da su se okolnosti promenile, sad znamo ko je predsednik, ali nema razloga za promenu. Koncepcijski gledano DS i SPS imaju najviše dodirnih tačaka", rekla je ona.

Đukić Dejanovićeva je u pogledu formiranja vlade ocenila da se "verovatno neće sve tako brzo događati", ali da bi bilo dobro da se što pre konstituiše vlada i da se nastavi sa radom.

Ona je ukazala da će Tomislav Nikolić verovatno ponuditi prvo nekome iz svoje stranke da formira vladu, budući da ona ima najviše glasova, ako to ne uspe, "onda je na potezu DS, pa mi".

Čitav tekst možete pročitati na sajtu "Politike".

Lideri koalicije SPS-PUPS-JS sinoć su razmatrali strategiju obrazovanja nove vlade, a šef socijalista Ivica Dačić je napomenuo da ta koalicija ni sa kim nije postigla bilo kakav dogovor o parlamentarnoj većini, jer ni od jedne stranke nije dobila predlog za formiranje vlade. Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da ta stranka "ne koči formiranje vlade", već da čeka da Demokratska stranka predloži mandatara.

Novi predsednik Tomislav Nikolić će po stupanju na dužnost predložiti Jorgovanku Tabaković za mandatara. Ukoliko ona ne bude u mogućnosti da obezbedi parlamentarnu većinu, Nikolić će morati da mandat poveri DS-u.

Lider SDP-a Rasim Ljajić je ocenio da je u ovom trenutku najizvesnija kohabitacija predsednika i vlade, čime bi bila stvorena i stabilna parlamentarna većina, što otvara šansu za učešće i Preokreta i URS-a u vladi sa DS-om i SPS-om.

U Preokretu nezvanično navode da čekaju poziv DS-a i da bi podržali Tadića za premijera, dok u Dinkićevom URS-u navode da je za njih najbitniji program te nove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: