Inauguracija Nikolića 10. juna

Novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano će biti inaugurisan 10. juna ili dan kasnije.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

22:05

Default images

Budući šef države položiće zakletvu sredinom naredne nedelje, a posle toga uslediće i zvanična promocija.

Kako prenose izvori "Novosti", Nikolić je u utorak telefonom razgovarao i sa Olijem Renom, koji mu je direktno čestitao na trijumfu u drugom krugu predsedničkih izbora. Budući prvi čovek Srbije saopštio je evropskom komesaru da će naša zemlja ostati na evropskom putu i da je spreman za sprovođenje reformi u svim oblastima društva.

U poseti novom predsedniku Srbije bili su ambasadori Italije, Nemačke i Slovačke, a stiglo mu je i pismo od norveškog premijera Jensa Stoltenberga.

"Ambasador Armando Varikio imao je dug i srdačan razgovor sa izabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na čestitkama koje mu je uputio predsednik Italije Đorđo Napolitano", saopštila je italijanska ambasada posle susreta.

Nadležnosti predsednika države

Osim nadležnosti koje mu pripadaju po Ustavu, novi šef države Tomislav Nikolić preuzeće i niz ovlašćenja koja će mu dodeliti Vlada. To je, uglavnom, vođenje nacionalnih saveta, za niz oblasti - od bezbednosti do ekonomije.

Među najvažnijima je Savet za nacionalnu bezbednost. Osim šefa države, tu su premijer, ministri policije, odbrane i pravde, načelnik Vojske, direktori bezbednosnih službi. Tako će na sto novog predsednika dolaziti najsvežiji bezbednosni podaci u zemlji i regionu, on će prvi dobijati informacije o najvažnijim akcijama bezbednosnih organa, hapšenjima... Sekretar tog saveta, prema Vladinoj uredbi, biće šef Nikolićevog kabineta. Značajan uticaj novi predsednik imaće i u oblasti infrastrukture i kreiranja politike prema Srbima u regionu. Nikolić će predsedavanjem preuzeti ova dva saveta.

Savet za infrastrukturu kreira glavne smernice u razvoju zemlje, donosi master-planove u oblasti saobraćaja, prati realizaciju projekata u svim fazama, od raspisivanja tendera do okončanja radova, ali i razmatra pitanja iz nadležnosti grada Beograda, opština i gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: