"Glasači su bili uljuljkani"

Mala izlaznost građana u drugom krugu predsedničkih izbora se može objasniti ubeđenošću u pobedu Borisa Tadića, saglasni su Marko Blagojević i Vladimir Todorić.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

20:47

Default images

Oni navode da je razloga za malu izlaznost "uljuljkanost" demokratskih birača, ali i zasićenost kampanjom.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević je rekao, gostujući na B92 u emisiji "Između dve vatre", da drugi krug predsedničkih izbora "nije dobio Tomislav Nikolić, nego izgubio (Boris) Tadić", kao i da su se Tadićevi birači "uljuljkali" i verovali da će njihov kandidat svakako pobediti.

Tome su, kako smatra Blagojević, doprineli i rezultati istraživanja koji su danima pre drugog kruga govorili da Tadić ima prednost od osam do 16 odsto.

Blagojević smatra da su se birači partija koje nisu imale predsedničke kandidate u drugom krugu odazvali pozivima svojih lidera da podrže Tadića, ali da je "zatajila baza", odnosno glasači DS.

On je naveo da je u drugom krugu bilo više od 90.000 nevažećih listića, od čega je 30.000 bilo "belih", kao i da to nije moglo da odluči izbore, ali je u sadejstvu sa drugim faktorima svakako uticalo na izborni rezultat.

Prema njegovim rečima, od prethodnih izbora 2008. godine došlo je do promene Nikolićeve politike, pa su pre četiri godine izbori bili bazirani na ideji "za ili protiv EU", što sada nije bio slučaj i predstavlja veliku promenu.

Na taj način se, smatra Blagojević, izgubila ključna podela i razlika između dve partije, pa "faktor straha kod birača nije igrao ni blizu ozbiljnu ulogu kao što je to bio slučaj na izborima 2008. godine".

Blagojević je kazao da mu i dalje nije potpuno jasno zbog čega je Tadić odlučio da skrati svoj mandat, kao i da je sporazum o formiranju naredne vlade DS i koalicije SPS-PUPS-JS "na manje čvrstim nogama".

"Ne znam zašto je to tako. Razumem da se nešto iznenađujuće dogodilo, Tadić gubi i stvari se menjaju, ali ne znam kako to utiče na odnos DS i SPS. Jasno mi je da tu postoji zaplet, a ni socijalisti nisu saglasni u izjavama", ocenio je Blagojević.

On smatra da je neizvesno koliko bi kohabitacija bila izvodljiva, i ocenjuje da naredna vlada na čelu mora da ima najjačeg čoveka iz vladajuće koalicije, jer će samo tako moći da se odupre mogućim nasrtajima sa "Andrićevog venca ako ih bude".

Direktor Centra za Novu politiku Vladimir Todorić smatra da je dosta građana mislilo da "nema svrhe birati", da je bilo onih koji su zasićeni kampanjom koja je dugo trajala i koji su se umorili, jer su treći put birali između istih predsedničkih kanidata.

"Ukupno nezadovoljstvo situacijom u zemlji je moralo negde da se pokaže, a očekivano je bilo da se to više pokaže na parlamentarnim izborima", rekao je Todorić.

On je kazao da su SPS i URS tokom kampanje vodili "opozicionu kampanju" i da je DS ostala "sama na ledini".

Prema njegovim rečima, Tadićeva izjava da neće biti premijer bila je razumljiva, ali je sa njom trebao da sačeka dan, dva, jer to nije samo lična niti stranačka odluka.

Kako je naveo Todorić, aktuelna vlada je kažnjena zbog loših rezultata i nedovoljne kontrole, a političarima se najmanje sviđa sistem kohabitacije, jer na taj način jedni druge mogu više da kontrolišu.

Todorić je ocenio da zato kohabitacija ne bi bila "toliko loše" rešenje za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: