Sklapaju se lokalne koalicije

Krajem maja zakazane su konstitutivne sednice lokalnih skupština u Kragujevcu, Varvarinu i Jagodini dok se 15. juna očekuje formiranje Skupštine grada Kruševca.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.05.2012.

17:32

Default images

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Varvarin biće održana u četvrtak, 24. maja, a novu lokalnu vlast činiće SPO u koaliciji sa DS S, SNS i URS, rekao je aktuelni predsednik opštine Zoran Milenković.

Milenković je kazao da će na konstitutivnoj sednici biti potvrđeni mandati 41 odborniku, posle čega će biti izabrani predsednik, zamenik predsednika i sekretar Skupštine.

Opoziciju u varvarinskoj skupštini činiće 16 odbornika DS-SPS-GG Vojkan Pavić.

S obzirom na to da je već napravljen koalicioni dogovor između SPO, DS S, SNS i URS, na konstitutivnoj sednici biće izabrani predsednik opštine, zamenik predsednika opštine i 11 članova opštinskog veća.

Prema koalicionom dogovoru, Zoran Milenković će najverovatnije nastaviti da obavlja funkciju predsednika opštine, dok će njegov zamenik biti Goran Malezić iz SNS.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca biće održana u petak, 25. maja, a pored verifikovanja mandata za 87 odbornika, na sednici će biti izabrani predsednik, zamenik predsednika i sekretar Skupštine, rekao je aktuelni predsednik kragujevačke Skupštine Saša Milenić.

Postoji mogućnost da se istoga dana, prema Milenićevim rečima, održi i vanredna sednica tako da bi Kragujevac mogao dobiti gradonačelnika i članove Gradskog veća.

Najviše odborničkih mesta (37) na lokalnim izborima osvojila je lista "Zajedno za Šumadiju - URS", čiji je kandidat za gradonačelnika Veroljub Stevanović, koji je na toj funkciji od 2004. godine.

Skupštinsku većinu, odnosno 52 od ukupno 87 odbornika, lista "Zajedno za Šumadiju - URS" imaće sa koalicijom koju predvodi SPS, sa osvojenih 10 odborničkih mandata i sa koalicijom Preokret koji je dobio pet mandata.

Još je neizvesno da li će se skupštinskoj većini pridružiti sa pet mandata i D S S, ili će biti u opoziciji zajedno sa SNS, koja je osvojila 18 mandata i DS koja ima 12 odbornika.

Konstitutisanje lokalnog parlamenta u Jagodini održaće se 28. maja i, uz potvrđivanje mandata odbornicima, biće izabrani predsednik i zamenik predsednika skupštine, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika, Gradsko veće i postavljen sekretar Skupštine grada.

Kandidati za gradonačelnika su Dragan Marković-Palma, koji je ovu funkciju obavljao poslednja dva mandata i predsednik Gradskog odbora DSS Života Starčević.

U novom sazivu Skupštine od 31 odbornika, koalicija SPS- PUPS- JS "Dragan Marković-Palma" ima 22 odbornika, SNS četiri, DS tri i DSS dva odbornika.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Kruševca biće održana 15. juna, a pored verifikovanja mandata za 70 odbornika, na sednici će biti izabrani predsednik i sekretar skupštine, izjavila je danas Tanjugu aktuelna predsednica skupštine Vesna Vesković.

"Teoretski je moguće da se na istoj sednici izaberu gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i gradsko veće od devet članova na predlog novoizabranog predsednika skupštine, ali za sada nema naznaka o tim personalnim rešenjima", rekla je Veskovićeva.

Najviše odborničkih mesta (20) na lokalnim izborima u Kruševcu osvojila je GG "Pokret za promene" dr Branislav Katančević, sledi SNS sa 19 mandata, SPS-JS sa 14, DS sa 12 i DS S sa šest mandata.

GG "Pokret za promene" potpisao je koalicioni sporazum sa SPS-JS, ali ove tri partije još ne čine većinu u lokalnoj skupštini, tako da im do 15. juna predstoji dogovor s potencijalnim koalicionim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: