SPS razgovara i sa DS i SNS

Iako je možda izgledalo da će Srbija brzo dobiti novu vladu, ni dva dana posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika zvaničnih pregovora – nema.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

16:11

Default images

Koalicija Ivice Dačića, Dragana Markovića Palme i Jovana Krkobabića, koja može da odluči kakvu će vladu Srbija dobiti, za sada javno potvrđuje samo kontakte s demokratama, ali se nezvanično može čuti da pregovaraju i u drugom pravcu... Rukovanja, a ni sastanaka povodom formiranja vlade pred kamerama još nema, ali se tajna postizborna diplomatija i te kako vodi.

Kako B92 saznaje, socijalisti nezvanično razgovaraju i s demokratama i naprednjacima, a njihova potpredsednica potvrđuje samo kontakt sa dosadašnjim partnerima.

Koliko ja znam, naš predsednik Dačić je u kontinuiranom kontaktu sa predsednikom Demokratske stranke i sa nekim drugim funkcionerima DS-a. To je kontinuirani dijalog proistekao iz partnerstva u obavljanju vlasti u prethodne 4 godine. To nije ništa ishitreno, a ni vanredno”, kazala je Dijana Vukomanović iz SPS-a. Demokrate tvrde da će se do kadrovskih rešenja doći kroz pregovore. Posle sednice predsedništva, mediji su saznali da za sada imaju dva rešenja za premijersku funkciju - Boris Tadić ili Dragan Đilas.

Molim vas, imate saopštenje koje je izašlo... Sačekajte sve, pa ćete videti. Rekao sam i sada da DS ne beži od odgovornosti. Ona je vodila proevropsku politiku i želi to da radi i dalje”, kaže Dragoljub Mićunović iz DS-a.

A na pitanje ima li pregovora sa socijalistima Mićunović kaže: “Ne, ostavite to, naravno, to je stvar pregovora... Svako će sa svakim razgovarati, prema tome, sve je u redu.

Za socijaliste su oba rešenja demokrata prihvatljiva, a ističu i dobru saradnju sa Borisom Tadićem.

Mi nemamo ništa protiv toga, ali bitno je programski opredeliti buduću vladu i doneti čvrst program u kom će smeru ići vlada”, kaže Vukomanovićeva.

Na pitanje da li socijalistima ne smeta da Dragan Đilas bude na mestu premijera, ona kaže da je “Đilas takođe dokazao svoj legitimitet i svoju sposobnost. Ali ja naglašavam da SPS nije taj koji odlučuje u ime DS-a ime premijera”, dodala je ona.

Poziv na pregovore očekuje i Preokret

“To će odlučiti stranka koja o tome odlučuje, mi ćemo, u zavisnosti od te odluke, definisati svoje mišljenje”, kazao je kandidat Preokreta za poslanika u sklupštini Srbije Miljenko Dereta, a na pitanje da li bi bilo dobro da Boris Tadić bude mandatar, on kaže:

Po mom mišljenju, političari treba da snose posledice za svoje delovanje. Ja bih očekivao da se on povuče sa svih funkcija, ali ja sam ja, a interes stranke i njegov interes je nešto drugo”, kaže Dereta.

Nezvanična saznanja B92 da SNS pregovara s koalicijom oko SPS-a, naprednjaci nisu hteli da potvrde, ali SNS i dalje najavljuje da će Jorgovanka Tabaković prva imati šansu da formira vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: