Kakvi su bili mediji u kampanji

Predsednički kandidat Boris Tadić i koalicija 'Izbor za bolji život' češće su u medijim u kampanji predstavljani pozitivno u odnosu na Tomislava Nikolića i SNS.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

14:13

Default images

Rezultati monitoringa medija tokom drugog kruga izbora u Srbiji, koji je sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pokazuju da su Tomislav Nikolić i koalicija "Pokrenimo Srbiju" predstavljani u informativno-pozitivnom svetlu, mada je prema Nikoliću bilo i kritičkih tonova.

U istraživanju se navodi da su o Tadiću najpozitivnije izveštavale TV Vojvodina i Studio B, a o Nikoliću list "Pravda".

Najkritičniji prema Nikoliću bio je dnevni list "Blic".

Vođa tima analitičara BIRODI-ja Zoran Gavrilović je istakao da za ozbiljnu analizu izveštavanja tokom kampanje nije dovoljno samo utvrditi koliko je koji kandidat dobio vremena ili prostora u nekom mediju, već da je mnogo važniji ton, odnosno da li je neko predstavljen pozitivno, negativno ili neutralno.

On je naveo primer RTS-a, gde su liste koje predvode DS i SNS dobile približno isto vreme, ali je od vremena posvećenog DS-u pozitivno bilo 92,7%, dok je SNS imala 73,7% pozitivnog izveštavanja.

Što se tiče predsedničkih kandidata na RTS-u, Boris Tadić je imao 94,4%, a Tomislav Nikolić 85,7% pozitivnog izveštavanja.

Istraživanjem su bile obuhvaćene televizije RTS, RTV, Pink, B92, Prva i Studio B.

Nikolić je, kako je dodao, bio više kritikovan i na skoro svim ostalim medijima.

Gavrilović je ocenio da se stiče utisak i da su se mediji tokom izborne kampanje povukli u stranu i pustili političare da promovišu sebe.

Između dva izborna kruga situacija se, kako je rekao, donekle promenila, pa su se mediji nešto više okrenuli izveštavanju svojih novinara s mesta događaja i drugim sopstvenim izvorima.

U izveštaju se dodaje i da Republička radio-difuzna agencija nije na adekvatan način reagovala u slučajevima kršenja Opšteg obavezujućeg uputstva, naročito kad je reč o gostovanju predsedničkih kandidata u zabavnim emisijama na TV Prva, čime je, kako se navodi, ohrabrila nastavak te uspostavljene prakse.

BIRODI je monitoring medija sproveo u saradnji sa slovačkom organizacijom MEMO 98, a finansirala ga je američka nevladina organizacija Nacionalna zadužbina za demokratiju. Kvantitativna i kvalitativna analiza sprovedena je na uzorku od petnaest medija, među kojima su televizije, štampani i onlajn mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: