SPS: Ne mešamo se u kadrove DS-a

Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović izjavila da toj stranci "ne smeta" da na mestu premijera budu lider DS Boris Tadić ili njegov zamenik Dragan Đilas.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.05.2012.

13:21

Default images

"Odluku o premijeru iz DS-a treba da donesu organi te stranke. SPS nije ničiji tutor, ali saradnja na nivou lidera stranaka Tadić i Dačić pokazala se kao funkcionalno i efikasno partnerstvo. Đilas je takođe dokazao svoj legitimitet i sposobonost, ali SPS nije ta koja odlučuje koga će DS kandidovati za premijera", rekla je Vukomanovićeva.

"Nemamo ništa protiv toga da Tadić bude premijer, ali je bitno programski opredeliti buduću vladu i u kom će smeru ona ići", rekla je Vukomanovićeva novinarima nakon debate o političkoj zrelosti Srbije u Narodnoj banci Srbije.

Ona je istakla da SPS ne odlučuje o kadrovskim rešenjima DS-a i da socijalisti "nisu opterećeni" personalnim rešenjima u
budućoj vladi.

Upitana da li će SPS pregovarati sa SNS, Dijana Vukomanović je istakla da su socijalisti potvrdili svoje strateško partnerstvo sa DS-om i da su dali dovoljno znakova da je ono održivo.

"Mi smo dali dovoljno signala da je partnerstvo sa DS-om održivo i ono je pozitivno nagradjeno na izborima, s obzirom da je politika koju smo vodili dobila 135 poslaničkih mesta. Imamo legitimitet da na sličan način formiramo vladu", kazala je potpredsednica SPS-a.

Prema njenim rečima, Tadić i Dačić su iskusni političari, a u politici je moguć kompromis i u toku je proces pregovora.
Dijana Vukomanoviæ (Foto: B92)
Ona je dodala i da će nova vlada brzo biti formirana, što kako je rekla, dokazuje i iskustvo rekostrukcije vlade od prošle godine.

Vukomanovićeva je, u debati posvećenoj izborima u Beogradu, ocenila i da Srbiju ne čeka grčki scenario.

"Formiranje nove vlade neće dugo trajati", poručila je Vukomanovićeva, ističući da srpska ekonomija neće doživeti grčki scenario.


Ona je rekla i da u drugom krugu predsedničkih izbora nema apsolutnih pobednika ili gubitnika, jer je razlika između dva kandidata bila veoma mala. Prema njenim rečima, ta razlika je posledica organizacionih i operacionih procesa.

Nakon što je sinoć vrh DS-a tražio od Tadića da prihvati da bude novi premijer Srbije, danas su stizale nezvanične infromacije iz SPS-a da je za njih on najprihvatljivije rešenje.

U Demokratskoj stranci su za Tanjug rekli da bi za Socijalističkoj partiji Srbije najprihvatljivije rešenje za predsednika nove vlade bio lider DS Boris Tadić.

Predsedništvo DS je u ponedeljak uveče odlučilo, na osnovu dogovora postignutog 8. maja, da započne pregovore s koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS za formiranje parlamentarne većine.

Izvesno je da će, ako se DS i SPS dogovore o vladi, odluku o tome ko će biti premijer doneti Boris Tadić i Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: