"Potrebna što stabilnija većina"

Lider SDPS Rasim Ljajić izjavio da je u ovom trenutku najizvesnija kohabitacija predsednika i vlade, čime bi bila stvorena i stabilna parlamentarna većina.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

11:38

Default images

To bi, kako je dodao, otvorilo šansu za učešće i Preokreta i URS-a u koaliciji oko DS i SPS.

Okolnost da ćemo imati kohabitaciju stvara i potrebu da imamo što stabilniju vladu i veću podšku u parlamentu. Nastaviće se razgovori sa SPS-PUPS-JS, koji su započeti pre drugog kruga, i očekujem da se tu postigne dogovor, rekao je Ljajić Tanjugu.

Na pitanje znači li to da će obe te kolacije biti u budućoj vladajućoj većini, što pre drugog kruga predsedničkih izbora nije pominjano kao realna mogućnost, Ljajić je rekao:

"Ta mogućnost jeste otvorena, jer bi bilo dobro da imamo što širu koaliciju i što veću podršku u parlamentu", rekao je Ljajić i dodao da u tu većinu treba uključiti i stranke manjina.

"To bi značilo stabilnost skupštinske većine, koju nismo imali od 2000. godine", ukazao je lider SDPS, partije koja je deo koaliciji okupljene oko demokrata.

Ljajić je rekao i da je kohabitacija u ovom trenutku najizvesnija zato što koalicija koja je dogovorena pre drugog kruga predsedničkih izbora ima "daleko veće šanse da formira vladu".

On je, takođe, ponovio da bi formiranje vlade moglo potrajati duže nego što bi bio slučaj da je lider demokrata Boris Tadić pobedio na izborima iz prostog razloga, što će Tomislav Nikolić dati mandat kandidatu naprednjaka da sastavi vladu.

"Time se čitav proces prolongira", ukazao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: