Delo: Srbija kaznila demokrate

Srbija je u prvom krugu izbora glasala za status kvo, a u drugom za promene, konstatuje centralni slovenački dnevnik Delo o predsedničkim izborima u Srbiji.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

09:28

Default images

List dodaje da su u drugom izbornom krugu birači "kaznili" demokrate na čelu sa Borisom Tadićem za loše prilike u privredi i zbog opšteg uverenja da je država "do vrata upala u korupciju".

Prema Delu pobednik predsedničkih izbora Tomislav Nikolić "srpskom stanovništvu još nije ponudio recept koji bi ojačao domaću valutu, sprečio povratak inflacije ili smanjio nezaposlenost", tako da će "vreme pokazati da li su Srbi pucali u vlastito koleno ili ne".

U nastavku kometara Delo piše da "na srpskoj političkoj pozornici pobeda Nikolića obećava promenu predsedničkog sistema, jer je Tadić reprezentativnu funkciju predsednika promenio u centar političke moći u državi", a da Nikolić kao predsednik države "neće imati izvršnu vlast ukoliko zaslugom političkog pokera ne bude sastavio parlamentarnu većinu, koja će nadzirati vladu".

Komentarišući dalji evropski put Srbije pod novim predsednikom list konstatuje da "iako se Nikolić opredelio za nastavak evropskog puta Srbije najverovatnije neće biti sklon popuštanju u rešavanju kosovskog pitanja".

"U igri je i priznanje Srbije kao faktora stabilnosti na Balkanu", pri čemu Nikolić misli "da Hrvati i Srbi mogu živeti u miru, a od Hrvatske zahteva da reši pitanje povratka Srba", piše Delo.

Na kraju u kontekstu stabilnosti u regionu list navodi da "novi srpski predsednik navija za Republiku Srpsku sa Miloradom Dodikom iako je on na srpskim izborima podržao Tadića".

"Nije isključeno da će (Nikolić) sa svojim vidjenjem dobrosusedskih odnosa osuditi Srbiju na period političke paralize", ako, naravno "ne bude plesao kako drugi sviraju" s obzirom na to da su svirku upriličili Amerikanci, piše slovenački list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: