Austrija: Nikolić test za Srbiju

Izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije predstavlja test za Srbiju, ali i za EU, ocenjuje austrijska štampa.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

08:35

Default images

Socijalno loše stanje u zemlji je bivšem ekstremnom nacionalisti pomoglo da pobedi, na brigu Evrope, konstatuje bečki dnevnik "Kurir".

Svoju radikalnu ratnu retoriku Nikolić je napustio još pre par godina u korist proevropskih parola, a umesto grubih vređanja i javnog sna o velikoj Srbiji neočekivani pobednik srpskih izbora opredelio se za što skorije pristupanje zemlje EU, naglašava list.

"Sadržajno se Nikolić nikada nije distancirao od svoje prošlosti", ukazuje Mihael Erke iz nemačke fondacije "Fridrih Ebert".

"On se samo iz taktičkih razloga odvojio od Šešelja, ali i dalje vodi politiku radikalne stranke", tvrdi nemački analitičar, koji smatra da Nikolić kao predsednik Srbije, potresene socijalnom i ekonomskom krizom, predstavlja "pravo nazadovanje Srbije".

Nikolić, prema "Kuriru" nema ekonomski koncept protiv krize, a ni njegova Srpska napredna stranka (SNS). List istovremeno naglašava da moć u Srbiji nema predsednik, već vlada, i da, iako je SNS pobedio na parlamentarnim izborima, dosadašnji koalicioni partneri oko Demokratske stranke (DS) nameravaju ponovo da formiraju vladu.

Bečki dnevnik "Prese" se pita šta li trenutno misli Vojislav Šešelj u svojoj haškoj ćeliji povodom pobede svog nekadašnjeg političkog sina. List ocenjuje da se sigurno ne raduje pobedi Nikolića, jer je ovaj zvanično napustio nacionalistički tvrdi put, koji je raniji šef zadao.

Zvanično, ističe "Prese" budući predsednik Srbije se prikazuje kao umereni političar, koji se zalaže za pristupanje Srbije EU, ali dodaje da još treba da se vidi koliko će se umereno pokazati na vrhu države.

"Što se vlasti tiče, srpski predsednik može učiniti onoliko koliko i austrijski. To ne mora biti puno, ali može biti i ne tako malo. Međutim, ovo ima određenu simboliku da je nekadašnji zamenik premijera (iz vremena) Slobodana Miloševića na vrhu države. Nije tako daleko da su se čuli zapaljujući govori Nikolića vezani za Kosovo", podseća list.

Istovremeno "Prese" upozorava EU da ostane "atraktivan klub", što je moguće samo ako dobro funkcioniše i može da rešava interne probleme.
Zbog toga će EU morati dobro da sagleda da li buduće članice kao Srbija ispunjavaju sve kriterijume pre nego što budu primljene, poručio je list dodajući da atraktivnost članstva daje i takozvanu "meku moć" Uniji.

"Nikolić je očigledno već uveren u prednosti članstva u EU, i sada preostaje samo još da uveri EU u svoju promenu", zaključuje "Prese".
"Jednog jutra se probudio Nikolić i bio je promenjen u Evropljanina. Tako bi mogla početi nova biografija novog predsednika Srbije", konstatuje bečki dnevnik "Standard" predstavljajući Nikolića kao čoveka "kojem je sve zaboravljeno".

List piše da je promenu ideologije, pred kamerama, Nikolić objasnio time što je primetio da sa starim stavom ne može doći na vlast.
"Standard" ukazuje da je Brisel sa olakšanjem primio razbijanje SRS, pa je zaboravio na Nikolićeve ranije izjave.

Najvažnije je, kako kritikuje list, bilo da antievropske snage u Srbiji više ne mogu biti opasne. Zaboravljeno je, takođe, dodaje "Standard", da je Nikolić kao dobrovoljac bio u ratu i od Šešelja postavljen za vojvodu za svoje zasluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: