"Evropski put zavisiće od vlade"

Najvažnije pitanje je da li će Tomislav Nikolić biti dobar za demokratski poredak u Srbiji, a to će se videti prilikom formiranja vlade, kaže Slobodan Antonić.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

20:09

Default images

"Desilo se nešto što nije očekivano, nijedno istraživanje nije pokazalo da će pobediti Tomislav Nikolić. Zato sam to nazvao "političkim zemljotresom". Poruka je da je u pitanju veliko nezadovoljstvo građana," rekao u emisiji "Između dve vatre" TV B92 politički analitičar Slobodan Antonić. On je kazao da Tomislav Nikolić treba pred građanima da pokaže privrženost Ustavu i Evropskoj uniji, pred građanima više nego pred Briselom. Antonić je izjavio da je važnije da li će Tomislav Nikolić biti dobar za demokratski poredak u Srbiji, a da će se to najbolje videti već u procesu formiranja vlade.

Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević je rekao da Nikolićeva pobeda treba da se "doživi kao pobeda institucija". "Ova pobeda se mogla očekivati, bilo je očekivano da će SNS i Nikolić doći nekada na vlast. Ali, demokratija nije samo vladavina većine, već odnos između institucija i kontrola između njih." On je ocenio da bi kohabitacija bila dobro rešenje, gde bi u rukama vlade bila vlast, a predsednik Tomislav Nikolić bio "korektivni, nadzorni faktor koji ne bi mogao da poremeti evropski kurs." On je ocenio da će evropski put zavisiti od toga šta bude radila vlada, a da manji značaj za to ima Tomislav Nikolić i njegova prošlost.

Evropski put Srbije ponajmanje zavisi od Tomislava Nikolića, smatra izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta u Briselu Dragomir Janković. Kakav će efekat imati izbor Tomislava Nikolića na njega, kaže Janković, zavisiće od Evropske komisije ali i predstavnika drugih moćnih zemalja. On je podsetio da oni i nisu prednjačili u čestitkama.

O pitanju kosovske politike, i reagovanju prištinskih medija da je izbor Nikolića šansa za Kosovo, Janković je kaže da "Nikolić ne predstavlja tvrdu struju kad je u pitanju srpsko pitanje na Kosovu", i da Srbija zbog njegovog izbora po tom pitanju ne bi trebalo da ima prepreke.

Teokarević je rekao da će se stvari lomiti oko pitanja kao što su sprovođenje sporazuma postignutih sa Prištinom, rešavanje pitanja priznavanja diploma, telekomunikacija, ali da su to stvari na kojima će se pokazati naredna vlada.

O pitanju mogućih kombinacija u formiranju nove vlade, Slobodan Antonić je rekao da su sve kombinacije moguće, napomenuvši da nešto veće šanse ima partnerstvo DS-a sa koalicijom oko SPS-a, iako je njihov dogovor napravljen pod pretpostavkom da Boris Tadić pobedi, a Ivica Dačić danas ostao pomalo nedorečen o tom pitanju.

"Sastav srpske vlade zavisiće od toga kako će na njih uticati ljudi koji finansiraju ove stranke," rekao je Janković napominjući da političke partije u Srbiji finansiraju isti finansijeri.

On je istakao da bi Srbiju bila dobra kohabitacija, ukoliko bi vlada bila mala, tehnokratska, i kontrolisana od strane predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: