Kacin:Poštujmo volju građana Srbije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je održavanje drugog kruga predsedničkih izbora koji su, kako kaže, protekli bez neregularnosti.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 21.05.2012.

19:40

Default images

"Pozdravljam odluku koju su gradjani Srbije doneli na demokratskim i fer izborima 6. maja. Njihovu volju treba poštovati i, kao što je to uradio dosadašnji predsednik, treba čestitati novom predsedniku države na izbornoj pobedi", naveo je Kacin u saopštenju.

"Nikolić preuzima dužnost predsednika Srbije u velikoj ekonomskoj krizi i pred njim stoji težak posao. Institucije EU će novog predsednika ceniti po njegovim delima i uspehu u regionalnoj saradnji i evropskim integracijama. Smatram da je neophodno da novi predsednik radi na što bržem formiranju vlade kako bi se nastavio rad na dobijanju datuma za pošetak pregovora o članstvu u EU, što je pre svega u ingerenciji vlade i narodne skupštine", istakao je Kacin.

Ranije danas, Kacin je, kako je prenela turska agencija Anadolija ocenio je da se pobedom lidera naprednjaka Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji "nije dogodilo ništa strašno" i da su naprednjaci od 2008. deo proevropske Srbije.

Kacin je preporučio svima da se odreknu satanizacije bilo kog funkcionera, u bilo kojoj zemlji, a pogotovo Tomislava Nikolića. Potrebno je, kako je naglasio, ispoštovati volju birača.

"Nije u pitanju nikakva drama, jer se u politici često dešavaju promene pozicija. Drama se dogadja samo kod onih koji odlaze s vlasti", rekao je Kacin, prenela je agencija Anadolija.

On je podsetio da je Tomislav Nikolić "sada već davne 2008. godine bio na čelu Srpske radikalne stranke, ali je prihvatio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU". To je tada, kako kaže, izazvalo šok medju radikalima i došlo je do cepanja, a naprednjaci su danas zato deo proevropske Srbije.

"Ono što je meni bitno, jeste da je Srbija parlamentarna demokratija i da o svemu odlučuju skupština i vlada. Vlada Srbije je ta koja će pregovarati sa Evropskom komisijom o približavanju i ulasku Srbije u EU. Vlada je ta koja se mora, ne rečima, već delima dokazati da može dobiti datum za početak pregovora. Zato je Srbiji potrebna jaka i operativna vlada", poručio je Kacin.

"Poruka je jasna. Birači su volju izrazili kada su izrazili podršku. Na političarima je sada da očekivanja ispune, da naprave jaku i operativnu vladu i da se suoče sa izazovima svakog dana", zaključio je Kacin.

On je dodao da nije bitno šta u ovom trenutku Evropska unija očekuje od Nikolića, već šta očekuju gradjani Srbije.

Na pitanje šta balkanski region, pre svega BiH i Kosovo, mogu očekivati od Tomislava Nikolića, Kacin kaže da to tek treba videti.

"Bilo bi nam drago kada bi Nikolić prvo krenuo u Sarajevo, pa onda u Banjaluku, kada govorimo o BiH. Drugo, radovalo bi nas kada bi hrabrio Srbe na severu Kosova da ojačaju srpsku zajednicu na Kosovu, što znači ponovno komuniciranje Srba severno i južno od Ibra", rekao je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: