DS traži od Tadića da bude premijer

Kako B92 nezvanično saznaje, članovi Predsedništva DS na jučerašnjoj sednici tražili su od Borisa Tadića da prihvati premijersko mesto u novoj Vladi Srbije.

Info

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.05.2012.

17:28

Default images

Ukoliko Tadić ne prihvati ovaj zahtev, uže predsedništvo demokrata tražilo je da zamenik predsednika te stranke, Dragan Đilas, bude novi premijer. Međutim, nije jasno da li bi taj predlog naišao na odobravanje koalicionog partnera SPS.

Još nije poznato da li će Tadić prihvatiti predlog iz svoje stranke. Podsetimo da je juče, nakon objavljenih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, izjavio da ne želi premijersko mesto. Dragan Đilas je, takođe, izjavljivao za vreme izborne kampanje da ga ne interesuje mesto šefa Vlade Srbije, i da želi da završi započete poslove na mestu gradonačelnika Beograda.

Kako saznajemo, neki članovi DS-a su predlagali da ova stranka odustane od formiranja vlade i ode u opoziciju, ali taj predlog nije usvojen, jer bi se tako, kako smatraju, Srbija vratila 10 godina unazad.

Predsedništvo Demokratske stranke je odlučilo da počne pregovore o formiranju parlamentarne većine, saopšteno je kasno sinoć na sajtu ove stranke.

"Predsedništvo DS donelo je odluku da započne pregovore, na osnovu dogovora postignutog 8. maja sa koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS, o formiranju parlamentarne većine", navedeno je u kratkom saopštenju.

Na sednici koja je trajala skoro tri i po sata, do 18.30 do 21.50, kako je navedeno, analizirani su izborni rezultati.

Prvi je iz sedišta DS-a u Krunskoj ulici u centru Beograda izašao predsednik stranke Boris Tadić, koji je na molbu novinara da se obrati medijima samo mahnuo i seo u automobil. Za njim su izašli potpredsednici stranke i predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović. Jelena Trivan je rekla da će uskoro stići saopštenje.

Sastanku u Krunskoj ulici u Beogradu prisustvovali su predsednik stranke Boris Tadić, zamenik predsednika DS Dragan Đilas, predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović, potpredsedniici Bojan Pajtić, Dušan Petrović i Jelena Trivan, te Nebojša Krstić i Srđan Šaper.

U međuvremenu se pojavila vest da je DS raspustila beogradski i još 11 od ukupno 17 opštinskih odbora u Beogradu, među kojima su i oni u Rakovici, u Zemunu i na Čukarici, ali je to demantovano.

Demokratska stranka demantuje informacije o navodnom raspuštanju Gradskog odbora i opštinskih odbora Demokratske stranke u Beogradu optužujući da ju je plasirala Srpska napredna stranka.

DS zato medijima prilaže na uvid odluku Izvršnog odbora stranke od 16. maja 2012. godine, kojom se raspisuju redovni neposredni izbori u 11 opštinskih odbora DS-a u Beogradu, kojima je isticao dvogodišnji mandat započet 5. juna 2010. godine.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je večeras za RTV Vojvodina da bi ta stranka sutra mogla da saopšti ime svoga kandidata za premijera Srbije.
Dragan Ðilas napušta sedište DS-a u Krunskoj (Tanjug)
Informaciju o raspuštanju beogradskog odbora DS-a demantovao je i predsednik beogradskih demokrata Aleksandar Šapić.

On kaže da se radi o pripremama za redovne izborne skupštine u 11 od ukupno 17 opštinskih odbora u Beogradu, koje će biti održane krajem juna. Reč je o izborima za predsednike i članove opštinskih odobra DS-a za Čukaricu, Vračar, Palilula, Barajevo, Voždovac, Lazarevac, Zvezdaru, Grocku, Surčin, Zemun i Rakovicu.

U saopštenju, DS navodi da je na osnovu Pravilnika o lokalnoj organizaciji Demokratske stranke mandat predsednika i članova opštinskih odbora traje dve godine, nakon čega se moraju održati izbori za nove organe opštinskih organizacija.

Redovna skupština Gradskog odbora Demokratske stranke održava se u julu 2013. godine.

Uže Predsedništvo DS-a čine predsednik stranke, zamenik predsednika, potpredsednici i predsednik Političkog saveta DS.

Boris Tadić izgubio je juče u drugom krugu predsedničkih izbora od Tomislava Nikolića. Tadić je osvojio 47,35 odsto glasova, dok je Nikolić dobio podršku 49,51 odsto birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

404 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: