Amerika: Evro-dileme oko Nikolića

Rezultati izbora u Srbiji i pobeda Tomislava Nikolića na izborima za predsednika bili su povod da Srbija u američkoj javnosti dobije primetniji publicitet.

Info

Izvor: B92, Slobodan Pavloviæ

Ponedeljak, 21.05.2012.

13:24

Default images

Osnovni povod za to neuobičajeno interesovanje, Njujork tajms je obrazložio u jednoj rečenici: "Iznenađujuća pobeda Tomislava Nikolića izaziva sumnju da li će Srbija ostati na svom putu prema Evropskoj uniji ili će početi da gleda mnogo više na istok, prema Rusiji“.

U tom prvom reagovanju, na kome se, izvesno je, neće sve završiti - imajući u vidu novonastale dileme oko buduće vladajuće koalicije u Beogradu - vodeći američki dnevnik opisuje Nikolića kao povremeno izrazitog populistu, koji je "pogodio žicu rastuće podklase stanovništva osiromašenog finansijskom krizom, u vreme kad i krizom razdirana EU gubi svoj ugled“.

"Tajms" opisuje Nikolića – poput ostalih prvih reagovanja američkih medija - kao „nekadašnjeg ultranacionalistu“, koji se poslednjih godina, kad je napustio Šešeljeve radikale, opredelio za pristupanje Srbije EU i bliskije odnose sa SAD.

"Ali analitičari se pitaju da li će čovek koji je svojevemeno govorio da bi radije voleo da vidi Srbiju kao rusku provinciju nego kao članicu evropskog bloka, sad nastaviti da gura zemlju prema proevropskom putu“, kaže se u analizi njujorškog dnevnika, uz podsećanje da je Nikolić bio istaknuti funkcioner Miloševićeve vlasti 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije.

Foto: Beta, Arhiva
Ocenjujući ishod naših izbora pre svega kao "šokantni poraz proevropskog predsednika Tadića“, Nacionalni američki radio (NPR) naveo je da taj rezultat "ne bi morao da znači odustajanje Srbije od kursa prema EU članstvu“, ali se odmah potom konstatuje da bi taj proces mogao sad da se i te kako iskomplikuje.

Upozorava se, tim povodom, da je Nikolić – uz detaljno podsećanje na lidera SNS kao nekadašnjeg Miloševićevog saveznika – u kampanji bio "mnogo energičniji u ukazivanju na istorijsko pravo Srbije na izgubljenu teritoriju Kosova“ – sa pratećom procenom da će to pitanje i dalje biti "glavna prepreka nastojanjima Vašingtona i Brisela da Srbija stigne do cilja na svom putu priključenja Evropskoj uniji“.

Prorepublikanski "Vašington tajms", pak, zaključuje da su Srbi "oduvali Tadića iz predsedničkog kabineta“ pre svega zbog svojih sve teže podnošljivih ekonomskih teškoća.

"Sa nezaposlenošću od 24 odsto, posebno mlađi birači ogorčeni su zbog te svoje besperspektive“, piše prestoničk list, navodeći tim povodom da je i sam Tadić, u oproštajnoj izjavi, javno priznao da je on, u poslednjih osam godina svog mandata, bio „odgovoran za svaki ljudski život i za svaki izgubljeni posao u Srbiji“.

I, najzad, u jednom od reagovanja "Čikago tribjuna" ukazuje se i na prisustvo delegacija Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine među pozvanim gostima tekućeg samita 28 članova NATO-a u tom američkom gradu. List podseća, tim povodom, da je odlazeći Tadić, sa svojom
partijom, započeo pre nekoliko godina priključivanje Srbije toj zapadnoj odbrambenoj alijansi (prevashodno preko Partnerstva za mir).


S tim u vezi, Tribjun je postavio pitanje koliko će Nikolić, u svojstvu novoizabranog šefa države, biti sad spreman da nastavi taj proces – imajući u vidu „pre svega ključno pitanje suočavanja Srbije sa realnošću oko statusa Kosova, koje se apsolutno ne može zaobići na tom putu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: