Ruski mediji o pobedi Nikolića

Pobeda Tomsilava Nikolića na predsedničkim izbprima u Srbiji je iznenađujuća ako se uzmu u obzir predizborne prognoze rezultata, navode ruski mediji.

Info

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.05.2012.

11:48

Default images

List "Komersant" navodi da je pobeda "umerenog nacionaliste" Nikolića došla u trenutku kada Srbija prvi put od raspada Jugoslavije nije stajala pred izborom između evrointegracija i povratka u prošlost.

Dnevnik "Izvestija" ocenjuje da uprkos pobedi Nikolića na izborima za predsednika politička borba nije završena, jer njegov protivkandidat i predsednik Demokratske stranke Boris Tadić želi da obezbedi ključnu ulogu u vladi za svoju partiju.

Vladin dnevni list "Rosiskaja gazeta" uz kratku Nikolićevu biografiju citira njegovu izjavu da će se u slučaju da postane predsednik "odnosi Moskve i Beograda poboljšati".

Agencija Ria novosti u svom izveštaju ističe da je Nikolić pobedio "uprkos prognozama politikologa" koji su najavljivali njegov ubedljiv poraz, kao i da novoizabranog predsednika Srbije na Zapadu gledaju sa oprezom i da ga i dalje nazivaju nacionalistom.

Agencija navodi da će se, prema mišljenju pojedinih eksperata, Nikolić verovatno obratiti Moskvi za političku i finansijsku pomoć. Bi-bi-si na ruskom jeziku javio je o pobedi "bivšeg nacionaliste" na izborima za predsednika Srbije koji je obećao da zemlja neće promeniti svoj strateški kurs evrointegracija, kao i da je Tadić odmah čestitao pobedu svom političkom suparniku i istakao da je ona bila čista.

Dnevnik "Pogled" u prvi plan ističe "grešku" zvaničnika Evropske unije koji su nekoliko sati pre zatvarnja birališta u Srbiji čestitali pobedu Nikoliću, a kasnije to opravdali nenamernom greškom, navodeći da je sumnja ipak ostala.

I svi drugi mediji u Rusiji opširno su izvestili o drugom krugu predsedničkih izbora i pobedi Nikolića citirajući izveštaje srpskih agencija, izjave predsedničkih kandidata i ocene analitičara.

Na predsedničkim izborima u Srbiji pobedio je nacionalista Tomislav Nikolić, a takav rezultat niko nije očekivao, javio je danas Prvi kanal ruske televizije.

Ta televizija navodi da je pobedio Nikolić, dosadašnji gubitnik na predsedničkim izborima, a da je doskorašnji predsednik Boris Tadić bio uveren u svoju pobedu i da je zato podneo ostavku na tu funkciju kako bi bili raspisani prevremeni izbori.

TV 24 podseća da je Nikolić donedavno bio "lider ultranacionalističke partije".

"Analitičari smatraju da su Srbi jednostavno glasali protiv prethodne vlasti", navela je ta televizija i ocenili da su na ishod izbora uticali nezadovoljstvo građana ekonomskim problemima i nezaposlenost.

U izveštaju se navodi i da je Nikolić već izjavio da će nastaviti politiku svog prethodnika Tadića na približavanju zemlje Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: