Mandat Nikoliću posle zakletve

Mandat novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću počeće da teče od momenta polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije.

Info

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.05.2012.

10:51

Default images

Jedna od njegovih prvih dužnosti biće da predloži mandatara za sastav buduće vlade.

Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da saopšti i u "Službenom glasniku" objavi rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.

Tekst zakletve glasi:
"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nikolić zakletvu može da položi i pred još uvek aktulenim sazivom republičkog parlamenta, budući da njemu još teče mandat.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je danas da će početkom sledeće nedelje biti doneta odluka kada će i pred kojim sazivom parlamenta Tomislav Nikolić, novi predsednik Srbije, položiti zakletvu.

"Noćas smo se dogovorili da početkom sledeće nedelje odlučimo kad će i pred kojim sazivom parlamenta, starim ili novim, Tomislav Nikolić položiti zakletvu", rekla je Slavica Đukić-Dejanović agenciji Beta.

Prema njenim rečima, predsednik Srbije ima dve mogućnosti – da položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom koji je još aktuelan ili da položi zakletvu posle verifikacije mandata poslanika novog saziva.

Novi saziv parlamenta treba da bude konstituisan do 9. juna, a nova vlada izabrana u naredna tri meseca.

Slavica Đukić-Dejanović je kazala da će konstitutivnu sednicu parlamanta, kojoj će predsedavati najstariji poslanik, zakazati pošto budu objavljeni zvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora, što očekuje u četvrtak.

Kako propisuje Ustav Srbije, mandat prethodnog saziva Skupštine Srbije prestaje potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Poređenja radi, Tadić je 2004. godine, kada je prvi put izabran za predsednika Srbije, na dužnost stupio osam dana od dana izbora , a 2008. godine, kada je drugi put izabran za predsednika, posle 12 dana.

Jedna od dužnosti predsednika Republike, kako piše u Ustavu Srbije, jeste da predloži mandatara buduće vlade.

Kako propisuje Ustav, predsednik republičkom parlamentu predlaže kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

Osim te dužnosti, u nadležnosti predsednika Republike je i predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašenje zakona, predlaganje nosilaca funkcija, postavljanje i opoziv ambasadora, primanje akreditivnih i opozivnih pisama od strane diplomatskih predstavnika, davanje pomilovanja i odlikovanja, kao i vršenje drugih funkcija određenih Ustavom.

Predsednik komanduje vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo Srbije.

U jučerašnjem drugom krugu predsedničkih izbora Nikolić, koji je bio kandidat Srpske napredne stranke, pobedio je kandidata koalicije "Izbor za bolji život" Borisa Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: