"Pobednika odlučila mala izlaznost"

Direktor Stratedžik marketinga Srdjan Bogosavljević kaže da su pobednika na predsedničkim izborima odlučili mala izlaznost i visok procenat nevažećih listića.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2012.

21:52

Default images

Bogosavljević je rekao Tanjugu i da preliminarni rezultati po kojima je pobedio Tomislav Nikolić pokazuju da su birači kaznili one koji su simbolizovali Srbiju u proteklom periodu.

On je naveo i da nizak procenat izlaznosti pokazuje da su na izbore izašli gradjani koji žele promene a da se nisu pojavili oni kojima postojeće stanje odgovara.

Bogosavljević je ukazao i da je po podacima kojima raspolaže u drugom krugu predsedničkih izbora bilo oko 30.000 nevažećih listića koji su, u kombinaciji sa niskim procentom izlaznosti doveli do pobede Nikolića nad protivkandidatom Borisom Tadićem.

Prema preliminarnim procenama rezultata predsedničkih izbora, kandidat koalicije Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić vodi sa oko dva odsto ispred kandidata koalicije Izbor za bolji život Borisa Tadića, saopštio je večeras programski direktor CeSida Marko Blagojević.

"Ako se ovakav trend nastavi, Nikolić će biti pobednik ovih izbora", rekao je Blagojević i precizirao da su ovakvi rezultati dobijeni obradom uzorka sa 70 odsto biračkih mesta.

Vuletić: Period kohabitacije sa Vladom

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je večeras da je do pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima došlo zbog male izlaznosti u drugom krugu glasanja i da novog predsednika države očekuje period kohabitacije sa Vladom Srbije.

Vuletić je rekao Tanjugu i da je uoči drugog kruga glasanja bilo jasno da će "biti tesno" i da se moglo desiti da bude i obrnuto da je izlaznost bila malo veća.

On je naveo i da će verovatno doći do kohabitacije jer će Vladu Srbije formirati partije koje su u drugom krugu izbora podržale lidera Demokratske stranke Borisa Tadića.

Vuletić smatra i da će u očekivano teškoj ekonomskoj situaciji biti značajno da li će ta kohabitacija biti mirna ili će se poltički život u Srbije odvijati u uslovima poltičkih tenzija i nesuglasica.

"Vlada je ta koja vodi ekonomsku i socijalnu politiku a na NIkoliću je da li će je podržavati ili neće", rekao je on.

Jovanović: Građani hteli promene

Urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović izjavio je da se na osnovu relativno male izlaznosti, ali i male razlike izmedju dva predsednička kandidata može zaključiti da gradjani ipak žele promene u politici, ali da ne vide jasno ko tu promenu može da sprovede i na koji način.

Jovanović je istakao da se može zaključiti da je drugi krug predsednickih izbora imao "referendumski karakter", tako da su se gradjani, suočenu sa pitanjem da li su zadovoljni postojećim stanjem, izjasnili za promene.

"To smo delimično mogli da zaključimo i posle parlamentarnih izbora, ali se tada želja za promenama prelila u više političkih opcija", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, i kampanja za predsedničke i parlamentarne izbore bila je "oskudna" u mnogim idejama, tako da su gradjani sasvim jasno poslali poruku da žele promene, ali da nisu sigurni ko može da ih sprovede.

"Ključno će biti pitanje ko će formirati vladu, u svakom slučaju bitna je poruka gradjana da žele jakog predsednika i vladu, tako da novi predsednik Srbije ne treba da se uplaši pobede, niti oni koji su nezadovoljni treba da se uplaše pozraza. Jednostavno ovo je vreme za nove, sveže ideje i za hrabre ljude koji mogu da naprave taj kvalitetan iskorak", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: