Svetske agencije o rezultatima

Svetske agencije pod oznakom "hitno" objavile su da je lider SNS Tomislav Nikolić proglasio pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji i da vodi.

Info

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.05.2012.

21:43

Default images

AP je javio da "nacionalistički kandidat" vodi u drugom krugu predsedničkih izbora, dok AFP navodi da vodi "nacionalistički orijentisani" kandidat.

"Štab opozicionog lidera Tomislava Nikolića proglasio je danas pobedu nad Borisom Tadićem u drugom krugu predsedničkih izbora," javio je Rojters, citirajući reči zamenika SNS Aleksandra Vučića.

Agencija navodi da je desničarski kandidat Nikolić u tesnom vodjstvu i da je prema nezvaničnoj projekciji CESID-a dobio 49,4 odsto u odnosu na Tadića koji je dobio 47,6 odsto glsova.

"Tadić je danas bio u vodjstvu, ali analitičari kažu da je slaba izlaznost možda išla u prilog Nikoliću čije pristalice važe za disciplinovanije glasače."

Tadić je bio deo reformatorskog bloka na čelu sa liberanom Demokratskom strankom, koji je srušio Slobodan Miloševića, podeća Rojters, dodajući da je "Nikolić bio ultranacionalistički saveznik Miloševića u vreme kada je NATO bombardovao Srbiju 1999. godine, ali da je posle poraza na izborima 2008. godine nastojao da se predstavi kao proevropski konzerartivac".

Britanska agencija je ranije tokom dana izvestila da su "apatija birača i optužbe o izbornoj kradji bacili su senku na drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji".

Prema Rojtersu, preplanuli i fotogenični Tadić, "koji je vodio kampanju u košulji, zavrnutih rukava važi za čoveka koji garantuje sigurnost u regionu u kome je bilo isuviše nepredvidivih aktera."

Nikolić je "krut i neinspirativan govornik, ali se njegovo neuvijeno ophodjenje dopada Srbima sa sela i biračima čija prosečna neto plata iznosi oko 380 evra mesečno," naveo je Rojters.

Dvojica kandidata se, bar na rečima, ne razlikuju mnogo kada je reč o ekonomskoj politici ili pristupu Kosovu, gde "Beograd podržava de fakto podelu po etničkim linijama," ocenila je britanska agencija.

AP je ocenio da je su ovi izbori "od ključnog značaja za planove Srbije da postane članica EU", posle izolacije u vreme Slobodana Miloševića tokom 90-ih, kao i da će "odrediti i da li će Srbija nastaviti da politiku pomirenja sa susedima i ratnim protivnicima".

AFP ukazuje da je i Nikolić obećao evropski kurs, ali da je upozorio da neće ući u EU po svaku cenu, dok njegov savez sa "strankom koja je protiv EU neposredno pred drugu rundu omogućila Tadiću da baci sumnju na Nikolićevu posvećenost ulasku Srbije u EU."

"Tokom izborne kampanje, Nikolić je uspeo da iskoristi nezadovoljstvo birača pogoršavanjem ekonomske situacije u Srbiji koja ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti od 24 odsto u Evropi, " naveo je AFP.

Ruske agencije izvestile su večeras pod oznakom hitno da je u drugom krugu izbora za predsednika Srbije pobedio kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i da mu je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić čestitao na pobedi. Agencija RIA Novosti navodi da pobeda Nikolića predstavlja senzaciju, budući da je u većini prognoza i rezultata ispitivanja javnog mnenja najavljivana ubedljiva pobeda Tadića.

Agencija Itar Tas s ističe da je, prema još nezvaničnim rezultatima, prednost Nikolića oko dva procenta i da ne treba očekivati bitnu promenu te razlike do saopštavanja konačnih rezultata.

Špigel: Iznenadna pobeda Nikolića

Srpski vodja opozicije Tomislav Nikolić je, suprotno svim anketama i prognozama, pobedio danas na izborima za predsednika Srbije, piše nemački politički nedeljnik "Špigel".

Nikolićeva pobeda došla je iznenada, navodi magazin, ukazujući da je nizak odziv gradjana na izborima koristilo Nikoliću.

I magazin "Fokus" i dnevnik FTD, kao i eletrkonski nemački mediji javljaju o pobedi Nikolića, ukazujući da je on desni populista i da je bio saveznik nekadašnjem srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Nemačka državna televizija ARD prenosi Nikolićevo obećanje da će Srbija ostati na svom putu ka EU i ocenjuje da je malo učešće gradjana doprinelo Nikolićevoj pobedi.

I nedeljnik ''Cajt'' i diseldorfski dnevnik ''Handelsblat'' pišu o iznenadnoj pobedi Nikolića. Po tom listu, moguće je da dodje i do napetosti u regionu.

"U vezi sa nacionalističkom politikom Nikolića, bilo bi moguće računati, takodje, i sa pooštrenjem napetosti u regionu", piše "Handelsblat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: