Tadić: Značajan dan za Srbiju

Kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić kaže da su ovi izbori važni, jer potvrđuju demokratske kapacitete naše zemlje.

Info

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.05.2012.

20:00

Default images

"Danas je veoma značajan dan za Srbiju i za narednih pet godina ove zemlje, a može se reći i za narednu deceniju, zato što se još jednom potvrđuje kojim putem Srbija ide dalje i kakav je karakter ove zemlje u vremenu koje je ispred nas", rekao je Tadić brojnim novinarima nakon što je u društvu porodice glasao na izborom mestu u Starom Gradu.

Prema njegovim rečima, danas čitav svet gleda u Srbiju i njene demokratske kapacitete.

"Želimo da ovi izbori proteknu u redu, da ne padne nijedna senka na rezultat izbora, na način na koji se odvijaju, na proceduru. Svih prethodnih godina, nakon 5. oktobra, uvek smo potvrđivali demokratski karakter ovog društva. Ovo je važan dan zato što je još jedna prilika da potvrdimo taj demokratski karakter i prilika da
potvrdimo orijentaciju zemlje prema našoj zajedničkoj evropskoj civilizaciji i vrednostima", ukazao je Tadić.

On je istakao da je vrlo optimističan pred izbore i da na njih izlazi sa velikom energijom, dodajući da je dao sve od sebe da oni proteknu u najboljem mogućem redu.

Tadić je ocenio da je veoma bitno da građani izađu na izbore u što većem broju kako bi potvrdili demokratski karakter i kapacitet društva.

"Moja je građanska želja da čitav svet danas bude obavešten o tome da su ljudi u Srbiji izašli na izbore i pokazali šta je njihova volja i htenje u narednom periodu", poručio je on.
Kad je reč o postizbornim radnjama, treba sačekati rezultate izbora, dodao je Tadić. Kritike i pretnje njegovog oponenta u kampanji Tadić je ocenio kao deo političkog procesa i pritisaka.

"Svi znaju da u Srbiji nije bilo spornih radnji u prvom krugu na predsednički, parlamentarnim i lokalnim izborima. Nije ih bilo zato što nema više te političke kulture u Srbiji, a manji propusti su karakteristični za sve zemlje na evropskom kontinentu i one se ispravljaju u hodu. Tako vidim i ove vrste primedbi, ali i one su deo izbornog procesa u mnogim zemljama", naglasio je on.

Tadić je dodao da je cilj pritisaka i izjava proteklih dana da se stvore uslovi u kojima bi se eventualno otvorila diskutuja o rezultatima izbora.

Međutim, on je izrazio uverenje da apsolutna izlaznost i rezultat treba da budu garancija da svi moraju da prihvate rezultate izbora kako ne bismo kaljali ugled zemlje bez ikakvog razloga.

"Uostalom, o tome su najbolje svedočili međunarodnii posmatrači koji su rekli da ne vide zašto nakon fer i korektnih izbora bilo ko pokušava da dovede u pitanje demokratski karakter i vladavinu prava u Srbiji" kazao je Tadić.

On je poručio i onim građanima koji razmišljaju da izraze svoje nezadovoljstvo takozvanim belim listićima da treba da se opredele, jer su izbori i demokratija vreme opredeljenja.

"Moja poruka ljudima koji smatraju da su beli listići rešenje jeste da ne postoji nigde u svetu demokratija koja je savršena, kao ni savršeni svet. Poruka svima koji su razmišljali da izraze protest protiv zlehude sreće svetske ekonomske krize i nezadovoljstvo kako smo mi upravljali krizom je da razmisle još jednom", kazao je Tadić i dodao da se belim listićima daje prednost onima za koje nikada niste bili.

Tadićeva biografija

Boris Tadić, predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život", lider Demokratske stranke, rođen je 15. januara 1958. u Sarajevu, gde je njegov otac tada radio kao profešor filozofije.

Osnovnu školu, kao i gimnaziju završio je u Beogradu, a potom je diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odeljenju za psihologiju. Diplomirao je iz oblasti socijalne psihologije na katedri za kliničku psihologiju.

U mladosti radio je kao novinar, klinički psiholog, profesor psihologije i istraživač u naučnim projektima na Institutu za psihologiju. Radio je, od 2003. kao predavač politike i advertajzinga na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Još tokom studija učestvovao je u opozicionom radu, na svojevrstan način nastavljajući porodičnu tradiciju. U studentskim danima zbog društvene angažovanosti bio je i hapšen.

Postao je član Demokratske stranke kada je ona 1990. obnovljena, nastavljajući tradicije izvorne Demokratske stranke Ljube Davidovića. Obavljao je funkcije sekretara Glavnog odbora i potpredsednika Izvršnog odbora, a na Skupštini DS, 27. februara 2000. godine, izabran je za potpredsednika Demokratske stranke. Bio je poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije.

U stranci se bavio političkom edukacijom i rukovodio je Centrom za razvoj demokratije i političke veštine, a radio je i na uspostavljanju regionalnog sistema političke edukacije u Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji i Bugarskoj.

Kada je obrazovana prva vlada tadašnje SRJ posle petooktobarskih promena 2000. Boris Tadić je u njoj bio ministar telekomunikacija. U to vreme on je i poslanik u tadašnjoj Skupštini SRJ, u Veću građana, kao i potpredsednik Skupštine SRJ. U tom periodu on rukovodi i Odborom za kontrolu službi bezbednosti.

U sazivu prve Skupštine državne zajednice SCG obavljao je funkciju šefa Poslaničkog kluba DOS-a. Dužnost ministra odbrane tadašnje Državne zajednice SCG obavljao je od 17. marta 2003. do aprila 2004.

Za potpredsednika Demokratske stranke ponovo je izabran na Desetoj skupštini stranke, 5. oktobra 2001.

Predsednik Demokratske stranke postao je na XI Skupštini DS, 22. februara 2004, što je potvrđeno i na XII Skupštini stranke, 18. februara 2006, kao i na XIV Skupštini, 18. decembra 2010. godine.

Za predsednika Republike Srbije izabran je prvi put juna 2004. godine, a ponovo je na tu funkciju izabran 3. februara 2008.

Dobitnik je niza međunarodnih priznanja za doprinos razvoju demokratije, kao i širenje evropskih vrednosti.

Avgusta 2007. godine dodeljena mu je Evropska nagrada za političku kulturu fondacije "Hans Ringier" (Švajcarska).

Dobitnik je nagrade Kvadriga za vizionarstvo, hrabrost i političku nepokolebljivost, 2008. godine (Nemačka).

U martu 2009. usledio je počasni doktorat na Hrišćanskom univerzitetu "Dimitrie Kantemir" (Bukurešt, Rumunija).

Marta 2012. godine uručena mu je nagrada "Sever-Jug" koju Savet Evrope dodeljuje za posvećenost odbrani ljudskih prava, demokratije i solidarnosti u svetu. Oženjen je, otac dve kćerke. Govori engleski i francuski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: