RIK: Dodeljeni mandati poslanicima

RIK dodelio mandate poslanicima izabranim 6. maja čime su se stekli uslovi za zakazivanje konstitutivne sednice parlamenta koja mora da bude održana do 9. juna.

Info

Izvor: B92, Beta

Subota, 19.05.2012.

12:35

Default images

Parlament Srbije činiće 73 poslanika liste Pokrenimo Srbiju okupljene oko SNS-a, 67 poslanika liste Izbor za bolji život okupljene oko DS-a, 44 poslanika koalicija SPS-PUPS-JS, 21 poslanik DSS-a, 19 poslanika Preokreta, 16 poslanika URS-a, 5 poslanika SVM-a, 2 poslanika SDA i po jedan poslanik Liste sve zajedno, NOPO i Koalicija Albanaca Preševske doline

"Poštujući zakonske odredbe povlačimo crtu ispod broja mandata koji je bilo koja lista dobila i utvrđujemo ko su narodni poslanici u Skupštini Republike Srbije. Sada je ovo prva faza, kasnije ce biti usvojen izveštaj koji će ići ka parlamentu, najvažnije je da mi u ovom trenutku imamo personalna rešenja i da narod u ovom trenutku zna ko su narodni poslanici u skupstini", kaže Veljko Odavolić iz RIK-a.

Ali ne mora da znači da će personalna rešenja koja postoje danas važiti i posle formiranja vlade. Podvlačenje crte ispod broja mandata takođe ne znači da u parlamentu neće sedeti neki od kandidata koji su ostali ispod crte.

"Svako od izabranih narodnih poslanika ima pravo da da ostavku na tu funkciju i to se i očekuje jer svaka lista ima neka zvučna imena od kojih će mnogi makar u onim strankama koje budu učesnice u vladi otići i na neke druge javne funkcije pre svega. Očekivano je da neki od poslanika postanu ministri", rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Suštinska promena u odnosu na prethodni zakon je u tome da je ranije partija odnosno koalicija mogla da odredi ko će biti poslanik bez obzira na to koje mesto je on zauzimao na listi. Sada je poslanik vlasnik mandata i on sam odlučuje da li će podneti ostavku ili neće.

"Videćemo da li će biti samo takvih promena ili će biti i nekih drugih dakle davanja ostavke da bi se dalo mesto nekom drugom sa partijske liste na osnovu nekih drugih dogovora i onda bi u takvim slučajevima moglo biti reci i o izigravanju izborne volje da su zvučnija imena stavljna na vrh liste da bi se onda pojavio neko drugi ko je bio niže", dodao je Nenadić.

Dodeljivanjem mandata stekli su se uslovi za zakazivanje konstitutivne sednice, koja mora da bude održana do 9. juna.
Foto: Tanjug
Sa izborne liste "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić" 73 poslanička mesta, mandati su, između ostalih, dobili Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Jorgovanka Tabaković, Velimir Ilić, Milanka Karić, Aleksandar Vulin i Borislav Pelević.

Sa izborne liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić", koja ima 67 poslanika, mandati su između ostalih dobili Dragan Đilas, Ružica Đinđić, Rasim Ljaljić, Miodrag Stojković, genetičar iz Leskovca, Vuk Jeremić, Snežana Malović, Nenan Čanak, Milica Delević i Slobodan Homen.

Sa izborne "SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija", koja 44 poslanika mandate su dobili Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Žarko Obradović i Petar Škundrić.

Sa izborne DSS koja 21 poslanika mandate su dobili Vojislav Koštunica, Dragan Jocić, Slobodan Samardžić i Aleksadar Popović.

Sa izborne liste LDP-a, koja ima 19 poslanika, mandate su dobili Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Ranka Savić, Zaharije Trnavčević, Aleksandar Jugović i Miljenko Dereta.

Sa izbore URS-a, koja ima 16 poslanika mandate su dobili Mlađan Dinkić, Veroljub Stevanović, Maja Gojković, Boško Ničić i Vladan Vasić.

Savez vojvođanskih Mađara ima pet poslanika, među kojima Balint Pastor i Elvira Kovač. Stranka demokratske akcije Sandžaka čiji je lider Sulejman Ugljanina ima dva poslanika - Ifeta Radončića i Bajru Gegića.

Sa izborne liste "Nijedan od ponuđenih odgovora" su Nikola Tulimirović, sa liste Koalicije Albanaca Riza Haljimi, a sa liste "Sve zajedno" Emir Elfić.

Prvu sednicu novog parlamena saziva stari šef Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Svaki treći kandidat na listi je žena, a u slučaju da jedna od njih podnese ostavku zameniće je prvi sledeći kandidat na izbornoj listi.

Od 250 poslanika 107 je iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: