Srbija bira predsednika u nedelju

Građani u nedelju biraju budućeg predsednika:kandidata koalicije Izbor za bolji život Borisa Tadića ili kandidata koalicije Pokrenimo Srbiju Tomislava Nikolića.

Info

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

22:47

Default images

Prvi na biračka mesta već u subotu izlaze naši građani koji žive u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi.

Ukupno 6.770.013 birača izjašnjavaće se na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati.

Tadić je u prvom izbornom krugu osvojio 25,31 odsto, a Nikolić 25,05 odsto glasova. Srbija sutra bira između dve politike i zato su oba kandidata u svojim poslednjim obraćanjima pred izbornu tišinu pozvali građane da u što već broju sutra izađu na birališta.

U prvom krugu predsedničkih izbora 6. maja glasalo je 3.908.652 građanina ili 57,73 odsto biračkog tela. Razlika u broju glasova između dvojice kandidata je „tanka” i u prvom krugu je iznosila svega 10.238 glasova u korist Borisa Tadića.

U prvom odmeravanju snaga 2004. godine Tadić je pobedio za 247.460 glasova, a 2008. godine za 107.312 glasova. To govori da će trka Tadića i Nikolića do poslednjeg trenutka da bude neizvesna.

Da predsednički izbori mobilišu građane da u što većem broju izađu i glasaju pokazuju primeri izbora 2004. i 2008. godine. I tada su Tadić i Nikolić bili predsednički kandidati, a izlaznost na birališta je bila veća nego u prvom izbornom krugu.

Prema Ustavu Srbije, predsednik republike izražava državno jedinstvo i predstavlja zemlju u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika vlade, komanduje Vojskom…

Osim predsednika države građani Vojvodine sutra biraju u drugom izbornom krugu po većinskom sistemu i 60 poslanika za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Glasanjem u nedelju 20. maja praktično se završavaju opšti izbori započeti na Đurđevdan na kojim su građani birali poslanike za Narodnu skupštinu Srbije i predstavnike u skupštinama gradova i opština.

Tekst preuzet sa sajta politika.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: