Koštunica: Glasajte za Nikolića

Predsednik DSS Vojislav Koštunica pozvao građane da glasaju za Tomislava Nikolića, jer su na taj način najbolje zaštićeni državni i nacionalni interesi Srbije.

Info

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.05.2012.

13:17

Default images

"Kad kažem da su zaštićeni državni i nacionalni interesi imam na umu sporazum koji je potpisan izmedju DSS i Srpske napredne stranke, i posebno dve tačke tog sporazuma", rekao je Koštunica

On je naveo da je po prvoj tački tog sporazuma predviđeno da se građanima izjašnjavanjem na referendumu prepusti odluka o tome da li Srbija treba da bude politički neutralna za šta se zalaže DSS ili treba da bude članica Evrope unije (EU) za šta se zalaže SNS.

"To je pravi put i nešto potpuno suprotno politici da 'EU nema alternativu'", dodao je predsednik DSS-a.

Druga važna stvar u sporazumu je da će SNS i DSS delovati saglasno kad je reč o promeni Ustava Srbije, naveo je Koštunica. On je pojasnio da se prema tom sporazumu pitanje promene Ustava ne može ni pokrenuti, ni podržati bez saglasnosti SNS-a i DSS -a i da će po tom pitanju u Skupštini Srbije delovati usaglašeno i težiti konsenzusu kakav je, kako je naveo, postignut prilikom donošenja ustava 2006. godine.

"Postoje različite ideje, namere i naumi da se kroz promenu Ustava nastavi dalje rasparčavanje Srbije i legalizuje protivpravna nezavisnost Kosova", rekao je predsednik DSS-a.

Upitan da li će SNS i DSS uraditi nešto da bi se utvrdilo da li je bilo izbornih mahinacija u prvom krugu predsedničkih izbora, kada su održani i parlamentarni i lokalni izbori, 6. maja, Koštunica je istakao da je zapanjen onim što se desilo na tim izborima, jer se nesumnjivo radi o ozbiljnim neregularnostima.

"Ozbiljna je sumnja pala na te izbore kad je reč o krađi. Javno tužilaštvo je saopštilo da nedostaje 20 džakova, a možda nedostaje i više. DSS traži da se utvrdi prvo taj broj džakova, zatim da se prebroje glasački listići, a i jedno i drugo je uz žestoku opstrukciju Republičke izborne komisije (RIK) onemogućeno", kazao je on.

Prema rečima lidera DSS-a, bilo je i drugih neregularnosti, a podsetio je da je pre početka izbora ustanovljeno da ima preko 260.000 glasačkih listića više sa Kosova i Metohije.

"Ti glasački listići nikad nisu stavljeni na uvid i ako je DSS to tražio. Dakle oni su mogli biti ponovo upotrebljeni u izbornom procesu. To su sve ozbiljne sumnje i to je razlog zasto su sa istim stavom i u ovom sporazumu istupili SNS i DSS", kazao je Koštunica.

On je istakao da se sad nalazimo u situaciji koja se desila "sa komunističkim ćoravim kutijama posle Drugog svetskog rata u Srbiji kao što su se sad pojavili neki ćoravi džakovi koji se šetaju ulicama".

"To je ozbiljna i zabrinjavajuća stvar i ona se mora zarad istine isterati do kraja. Zabrinjavajuće je ćutanje OEBS-a i međunarodnih institucija, koje se inače mešaju u praktično sve unutrašnje stvari Srbije, ali su u ovoj stvari ostale potpuno neme", istakao je Koštunica.

On je naglasio da bi pobeda Tomislava Nikolića na izborima u nedelju, 20. maja, omogućila da se kao predsednik, svojim autoritetom, založi
da jedna nezavisna komisija ponovo prebroji glasacke listića i utvrdi šta se stvarno desilo na izborima, 6. maja.

"Demokratije nema bez poštenih izbora. Poštenih izbora nema bez istine o tim izborima. Zarad toga, to je još jedna tačka o kojoj smo se složili Nikolić i ja i zašto takođe pozivam građane da u drugom krugu predsedničkih izbora daju svoje povrenje Nikoliću kao kandidatu", rekao je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: