U ponoć počinje izborna tišina

U Srbiji će večeras, u ponoć, početi predizborna tišina pred drugi krug predsedničkih izbora, koja će trajati do nedelje u 20h kad se zatvaraju biračka mesta.

Info

Izvor: Beta

Sreda, 16.05.2012.

07:35

Default images

Do tada je zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju, od 7.00 do 20.00 dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se gradjani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi izborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ukoliko se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje ponavlja.

Pošto nijedan od predsedničkih kandidata u prvom krugu izbora nije dobio većinu glasova birača koji su glasali, na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a to su Boris Tadić ispred koalicije "Izbor za bolji život" i Tomislav Nikolić ispred koalicije "Pokrenimo Srbiju".

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova.

Za drugi krug predsedničkih izbora štampano je 6.803.863 glasačka listića.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike, kako piše u Zakonu o izboru predsednika, biće izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako osvoje podjednak broj glasova birači će ponovo izaći na birališta u roku od 15 dana.

Mandat budućem predsedniku počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Skupštinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: