Uoči TV debate, šta je odlučio žreb

TV debata predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića biće održana večeras od 20 časova, na RTS-u. To će biti njihova treća debata.

Info

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2012.

14:46

Default images

Prethodne dve su imali uoči drugog kruga predsedničkih izbora 2004. i 2008. godine.

Ova debata će trajati 90 minuta, a žrebom je odlučeno da debatu otvori Nikolić, a završnu reč poslednji da Tadić. Debata će imati osam zasebnih celina odnosno tema. Svaki kandidat ima po tri minuta za odgovor na tematsko pitanje i još minut za repliku.

Teme debate su redom:
  • vizija i budućnost Srbije
  • spoljna politika i odnosi u regionu
  • Kosovo i Metohija
  • ekonomija, investicije i rešavanje problema nezaposlenosti
  • razvoj institucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije
  • odbrana i bezbednost
  • socijalna politika, obrazovanje i mladi
  • evropske integracije.


Kako je Protokolom predviđeno, voditelj daje i oduzima reč kandidatima, vodi računa o redosledu i poštovanju tema i držanja dogovorenog vremena.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
Svi uslovi za učesnike u debati su jednaki, svakom od učesnika u debati će biti postavljeno ukupno osam pitanja i istovetna su za oba učesnika u debati, kojima je na raspolaganju isto vreme za izlaganje, odgovore i reagovanje.

Predsednički kandidati imaju po tri minuta za odgovor za svako pitanje, a stoji im na raspolaganju još po jedan minut koji mogu iskoristiti za dopunu odgovora na pitanje, komentar izlaganja drugog kandidata i reagovanje na izlaganje drugog kandidata.

Žrebom je odredjeno da levo od voditelja u studiju bude Tadić, a desno Nikolić. Kandidati naizmenično odgovaraju na pitanja redosledom koji je utvrdjen žrebom, odnosno Nikolić, pa Tadić. Nikolić je žrebom odredjen da govori prvi i prvi ima završnu reč, a debatu će svojom završnom rečju zatvoriti Tadić.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
Na kraju debate, oba predsednička kandidata imaju na raspolaganju po 90 sekundi za završnu reč, a tokom izlaganja jednog od učesnika u debati, biće aktivan samo njegov i mikrofon voditelja.

Predsednički kandidati neće govoriti izvan vremena koje im je stavljeno na raspolaganje za odgovor, komentar ili reagovanje, tokom debate neće prekidati jedan drugog i neće drugome uzimati reč i vreme za odgovor, a dužni su i da jedan drugom persiraju.

Voditelj debate ima pravo i obavezu da isključi mikrofon učesniku koji se ne pridržava pravila o redosledu i vremenu trajanja obraćanja, i ima pravo da, nakon dve javno izrečene opomene, udalji iz debate učesnika koji odbija da poštuje usvojena pravila debate.

Udaljavanje ili napuštanje predsedničke debate jednog od kandidata označava i njen kraj.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
Što se tiče kandidata i njihovih saradnika, u prostorijama RTS biće najkasnije 15 minuta pre početka debate, a kandidati imaju pravo na savetničku ili stručnu ekipu do petoro saradnika.

U studio mogu da uđu samo predsednički kandidati, voditelj i tehnička i službena lica RTS-a, a članovi izbornih štabova debatu mogu da prate iz posebnih prostorija.

Susret dvojice kandidata i rukovanje pre i posle debate, navodi se u Protokolu, moguće je samo ako to žele obe strane.

Dueli predsedničkih kandidata su uobičajena stvar u zemljama razvijene demokratije. U Srbiji su tv dueli počeli 1997. godine između Zorana Lilića i Vojislava Šešelja, a Tadić i Nikolić imali su ih u dva navrata, 2004. i 2008. godine.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
U tom periodu domaći političari su radili mnogo na svojoj što boljoj medijskoja promociji koja predstavlja jedan od najznačajnijih elemenata političkog i društvenog delovanja.

U nemilosrdnoj borbi za vlašću, političari pribegavaju brojnim marketinškim trikovima kako bi pridobili što veći broj pristalica.

Centar za razvoj fotografije u saradnji sa kamerades.com pratio je njihove aktivnosti i u ovoj predizbornoj kampanji, a njihove fotografije pogledajte u našoj Galeriji.
Foto: Centar za razvoj fotografije/kamerades.com
Foto objektivi beleže sve - sudbonosne stvari, ozbiljne uloge, otvorenost i zatvorenost ka Evropi, promene i preokret koji su praćeni gestikulacijom u vidu odlučnog pogleda, spontanog razgovora sa omladinom, strogog stava poverenja, mudrog razgovora uz knjigu.

Poplava mnoštva doktrina i ideologija u predizbornoj kampanji vreba iza svakog ćoška, sa bilborda i reklama, vršeći danonoćni pritisak na potencijalne glasače. Namera „heroja“ je da tih dana zaboravimo na nedaće, besparicu i nezaposlenost i da poneseni njihovim obećanjima iščekujemo novog lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: