Vlada moguća i bez Preokreta i URS

Koalicije oko demokrata i socijalista mogle bi da formiraju buduću vladu i bez "Preokreta" i URS, ako bi im partneri samostalni poslanici ili delovi lista.

Info

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 15.05.2012.

21:57

Default images

Jer u Skupštinu je putem deset izbornih lista koje su prešle prag, "ulaznicu" za parlament dobilo i više od 40 partija koje postaju od ponedeljka samostalni "igrači" u političkoj utakmici za formiranje nove vlasti. Tako mandati u narednom skupštinskom savezu ne pripadaju više izbornim listama već poslanicima koji sami odlučuju.

"Izbor za bolji život" i SPS-PUPS-JS zajedno imaju 112 poslanika i nedostaje im svega 14 glasova da saberu skupštinsku većinu i izaberu premijera i ministre.

Kako se spekuliše, nije isključeno da će vlast moći na "meniju" da ima i pojedine opozicione poslanike, pa čak i sadašnje ljute protivnike.

Izvori "Novosti" u vladajućim strankama tvrde, na primer, da su Velimir Ilić i osmoro poslanika Nove Srbije koji se nalaze na naprednjačkoj listi (ukupno 73 poslanika) pustili "signale" da bi pod određenim uslovima mogli da se približe vladajućem brodu. Primera radi, sa NS bi demokrate i socijalisti imali 121 poslanika i bili bi im potrebni samo poslanici manjinskih stranaka do većine. "Sada nam je cilj pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, a tek od ponedeljka može da se razgovara o koalicijama i formiranju vlade", zagonetno je rekao za "Novosti" Ilić.

I u savezu "Preokret", koji je dobio 19 mandata, šarolik je skupštinski sastav. Pored LDP baze, Draškovićev SPO ima četiri poslanika, a "samostalci" su Zaharije Trnavčević ("Bogata Srbija"), Žarko Korać (SDU), Ranka Savić (ASNS), Miljenko Dereta...

Naši izvori kažu i da je Drašković već izrazio spremnost da njegovi poslanici podrže buduću vladu. Zvanično, u toj stranci su još rezervisani, ali kao da sugerišu novo savezništvo sa DS: "U ovom momentu formiranje vlade i eventualno učešće SPO u njoj nije još na dnevnom redu. Sada je najbitnije da na predsedničkim izborima pobedi Tadić, jer je samo njegova pobeda ujedno i garancija formiranja vlade koja će nastaviti da vodi Srbiju putem evropskih integracija."

U Dinkićevim "Regionima", koji su najavili da su spremni za opoziciju, skoro svi poslanici su "država za sebe". Među 16 poslanika, uz G 17 plus je i više regionalnih stranaka, Narodna partija, "Zajedno za Šumadiju"...

"Branićemo jedinstveno politiku regionalizacije Srbije i zajednički ćemo odlučivati o eventualnom učešću u budućoj vladi", rekao nam je Boško Ničić, član predsedništva URS i predsednik pokreta "Živim za Krajinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: