Nikolić svakako na listiću 20.maja

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević izjavio je da predsednički kandidati mogu da povlače kandidature samo pre prvog kruga izbora.

Info

Izvor: Tanjug

Subota, 12.05.2012.

14:48

Default images

On je rekao da bi eventualna odluka predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića o povlačenju bila samo simbolički moguća.

Blagojević je Tanjugu izjavio da kandidat ne može zvanično da odustane od kandidature uoči drugog kruga predsedničkih izbora i objasnio da tu priliku svaki kandidat ima pre prvog izbornog kruga.

"Sada više nema tu priliku. Odustao on ili ne, politički, simbolički, deklarativno, njegovo ime će ostati na listiću i građani će imati priliku da se izjasne o podršci njemu u drugom krugu", rekao je Blagojević.

On je naveo da je bilo primera u svetu gde postoje većinski sistemi da između dva izborna kruga ili nakon isteka roka predviđenog za odustajanje od kandidature, kandidat umre i njegovo ime ostane na glasačkom listiću, a građani se nalazili u apsurdnoj situaciji da su odlučivali između živog i mrtvog čoveka.

"Postoje neki trenuci u izbornom postupku koje nije moguće zanemariti, a u ovom konkretnom slučaju je činjenica da kandidat ne može da odustane od kandidature između dva izborna kruga", napomenuo je Blagojević.

Blagojević je naveo da sve što u poslednjih nekoliko dana radi SNS ne ume da objasni i da bi utoliko smatrao pogrešnim potezom da se Nikolić odluči na povlačenje kandidature, pa makar simbolički, deklarativno, politički, s obzirom da će njegovo ime ostati na glasačkom listiću.

Blagojević je objasnio da je moguće da će do velikog dela biračkog tela dopreti takva njegova odluka, ali i da može da se dogodi da do nekih ne dođe, da oni glasaju za njega i da se na kraju dogodi da ipak te izbore izgubi i to sa mnogo većom razlikom.

Komentarišući tvrdnje naprednjaka o nezakonitosti izbora, Blagojević je rekao da je u svim instancama prevara u tom obimu jako lako utvrdljiva.

"Sve je moguće, ja samo postavljam pitanje kako i gde i na ta dva pitanja nemam odgovor. Nemamo informacije gde se ta krađa dogodila, u kom segementu i obimu izbornog postupka", rekao je programski direktor Cesida.

Uz napomenu da je na biračkim mestima bilo dosta kontrolora, Blagojević je rekao da ne zna kako im je ta krađa tako olako mogla da promakne.

"U svim instancama koje meni padaju na pamet prevara u tom obimu je jako lako utvrdljiva, potrebno je samo da neko to želi da uradi. Uzmite zapisnike koje imate, poredite ih sa zapisnicima koji su zvanično zavedeni i vrlo jednostavno ćete utvrditi da li je nastala prevara i u kom obimu", rekao je Blagojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: