Aligrudić: RIK opstruisala proces

DSS je utvrdila da je bilo izbornih nerpavilnosti na biračkim mestima u Kučevu, Valjevu i Leskovcu i optužila RIK da je opstruisala kontrolu izbornog procesa.

Info

Izvor: B92

Petak, 11.05.2012.

21:46

Default images

Funkcioner DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da je od trenutka kada su stranački predstavnici otkrili da na jednom biračkom mestu u Kučevu nedostaje vreća sa glasačkim listićima krenula opstrukcija RIK-a.

"Opstrukcija je bila skandalozna i katastrofalna i ona ide na to da se ne može izjaviti valjani prigovor i da nam se ni fizički ne dozvoljava, odbijanjem komunikacije, da uopšte u tom smeru reagujemo", rekao je on novinarima ispred sedišta RIK-a.

Aligrudić je naveo i da je ovo bila redovna kontrola i da je to nešto što DSS svaki put čini u izborima, bez obzira na ono o čemu se piše u novinama, uporedivši sadašnja dešavanja sa onima iz 2000. godine kada je Saveznom izbornom komisijom predsedavala Milena Arežina.

On je naveo i da su se "članovi RIK-a razbežali", da dežurnih nije bilo, "a morali bi po zakonu da budu", a nisu bili prisutni ni predsednik RIK-a, kao i sekretar i zamenik sekretara tog tela.

Zato smo apsolutno bili onemogćeni da na osnovu onih indicja i pokazatelja do kojih smo došli u Kučevu izvršimo dalji uvid u izborni materijal, tvrdi Aligrudić.

"Ovo što vam govorim ne implicira ništa, niti je to nekakva optužba za izbornu kradju, moguće je da je i bilo, to se i sumnja, ali ponašanje RIK-a kada tražite da saznate ono što po zakonu imate pravo i potpunu opstrukciju govori više od bilo čega", rekao je on.

"Imamo i višak glasačkih listića u Valjevu na nekom biračkom mestu", a "interesantan je slučaj da su se listići za predseđnika i paralmentarne i lokalne izbore našli u istoj vreći u Leskovcu", rekao je on .

Funkcioner DSS-a je naveo da su na tom biračkom mestu u Leskovcu "od 187 listića u vreći onih koji su glasali za predsedenika njih svih 187 glasali za Borisa Tadića".

"To je isto neverovatno, ali to je druga stvar, to je stvar za prigovor i za teranje u pravnom smislu do kraja", ali "ovde se ne radi o tome, već o potpunoj opstrukciji da dodjete do materijala na osnovu koga možete da napravite bilo kakvu reakciju", rekao je on.

Aligrudić je naveo i da će na sutrašnjoj sednici RIK-a predstavnici DSS-a postaviti ista pitanja i da je zato predsedniku tog tela uputio četiri veoma precizno definisana pitanja o izbornom procesu.

Pre obraćanja Aligrudića, centralnim gradskim ulicama protestovali su, u automobilskoj koloni i uz zvuke sirene, i pripadnici pokreta "Dveri" koji smatraju da su pokradeni na izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: