Tadić: Proveriti tvrdnje o krađi

Boris Tadić traži da tužilaštvo i policija provere navode SNS o navodnoj izbornoj krađi. On je ocenio da su nepravilnosti na izborima bile manjeg karaktera.

Info

Izvor: Beta

Petak, 11.05.2012.

16:44

Default images

Predsednički kandidat DS-a se osvrnuo i na izjavu svog protivkandidata Tomislava Nikolića da očekuje velike proteste zbog izborne krađe. Tadić je tim povodom rekao da svako ko organizuje demonstracije preuzima odgovornost za sigurnost i bezbednost ljudi te da oni koji prete organizovanjem demonstracija potiču iz "strukture 90-ih godina".

"Uspeli smo da se približimo svom cilju, da uradimo mnogo toga da se Srbija otvori prema svetu i mnogo toga smo uradili za dobrobit Srbije,
a strukture koje prete demonstracijama potiču iz devedesetih godina", rekao je Tadić.

Što se tiče navoda SNS-a da je bilo izborne krađe, Tadić je kazao da "moramo imati čistu situaciju da građani znaju da su oni koji su izabrani izabrani na valjan način".

"Bilo bi opasno ukoliko bi se priče o neregularnosti (izbora) iskoristile kako bi se destabilizovala zemlja. To nije odgovorno ponašanje", rekao je predsednik DS.

Prema njegovim rečima, izborni proces je bio po evropskim standardima o čemu svedoče oni koji su posmatrali izbore.

"To što se desilo u Zaječaru,to je lokalnog karaktera, i neka se istraži, neka nadležne institucije kažu građanima šta se desilo, ali niko nema pravo da optuži bilo koga pre nego što nadležne institucije ispitaju taj jedan problem u jednom gradu", rekao je on.

Lideri SNS su juče novinarima pokazali vreću sa, kako su rekli, 3.000 glasačkih listića pronađenih u jednom kontejneru, tvrdeći da su oni zamenjeni listićima na kojima su bili zaokruženi kandidati vladajuće koalicije.

SNS je danas saopštila da je podnela krivične prijave protiv NN lica zbog izborne krađe.

Funkcioner DS Oliver Dulić i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić rekli su da pretpostavljaju da su ti listići iz Zaječara i da ih je uzeo jedan član naprednjaka. SNS je to negirala i saopštila da su listići iz Vojvodine.

Tadić je danas kazao da, ako je bilo neregularnosti, da se one lokalnog karaktera i da se ispravljaju u skladu sa zakonskim odredbama.

Predsednik DS je kazao da OEBS, RIK i nevladine organizacije koje nadgledaju tok izbora svedoče o tome da je sve proteklo u redu i da se manje neregularnosti ispravljaju u uobičajenom pravnim postupkom.

Predsednički kandidat DS-a danas je posetio Kragujevac i Kraljevo.

Vučić: Vlast Borisa Tadića povratak u devedesete

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio je potom da nisu naprednjaci "strukture devedesetih godina", nego je vlast Borisa Tadića "povratak u devedesete", jer su joj najbliži koalicioni partneri SPS sa Ivicom Dačićem na čelu i "Arkanov potrčko" Dragan Marković Palma.

"Da Tadić oseća bar malo odgovornosti prema građanima Srbije, u najmanju ruku bi im se izvinio za ekonomsku i socijalnu propast u koju je njegov režim gurnuo Srbiju. Međutim, pošto nije tako, onda uopšte ne čudi pokušaj Tadića da kukavički zataška čak i izbornu krađu, što je najgrublje moguće kršenje Ustava, za koji je slagao da će ga štititi", rekao je on, a saopštio SNS.

Vučić je, povodom Tadićeve izjave da svako ko organizuje demonstracije preuzima odgovornost za sigurnost i bezbednost ljudi, rekao da svako ko se usudi da pokrade izbornu volju građana, pokazuje odsustvo bilo kakve odgovornosti prema građanima, a da je još strašnije ako je u to umešan neko ko je obavljao najvišu državnu funkciju.

On je dodao da panični pokušaji vlasti da zataška izbornu krađu samo pokazuju koliki je njen strah od poraza koji će joj se "svakako desiti" 20. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: