I Dinkić kaže da su izbori sumnjivi

Lider URS-a Mlađan Dinkić kaže da su izbori 6. maja bili jedan od najsumnjivijih posle 5. oktobra 2000. godine i traži da se ispita da li je bilo izborne krađe.

Info

Izvor: B92

Petak, 11.05.2012.

12:51

Default images

Dinkić je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kako komentariše optužbe SNS o izbornoj krađi, rekao da su one ozbiljne i da država mora ispitati izborni proces, kao i da neko mora da odgovara ako je bilo izborne krađe.

"Ovo je bio jedan od najsumnjivijih izbornih procesa posle 5. oktobra", rekao je Dinkić.

On je kazao da URS nije zadovoljan izbornim procesom, pogotovo u Subotici i Novom Sadu, ali da nema pravo da se žali jer su njihovi kontrolori potpisali zapisnike.

"Šta se desilo, desilo se. Pet dana posle izbora nemamo nameru da o tome pirčamo", rekao je Dinkić i istakao da se ne sme dozvoliti da "u demokratskom društvu budu sumnje da su izbori bili neregularni".

URS je posle konferencije za novinare poslao pojašnjenje izjave Mlađana Dinkića u kome navodi da je lider URS-a izrazio sumnju u izbrni proces koji se odnosi na lokalne izbore u Subotici, Novom Sadu i Svilajncu gde je URS podneo zvanične prigovore, a ne na izborni proces koji se odnosi na predsedničke i parlamentarne izbore.

Jovanović: Činjenice ne ukazuju na izbornu krađu

Foto: Tanjug, Arhiva
Lider Liberalno demokratske partije i koalicje "Preokret" Čedomir Jovanović izjavio je zatim da nema nijedne ozbiljne činjenice koja potvrđuje da je u Srbiji organizovana navodna izborna krađa i poručio lideru naprednjaka Tomislavu Nikoliću da prihvati rezultate izbora.

"Čitav svoj život sam posvetio borbi za demokratiju zbog čega sam i danas dužan da je branim zalaganjem za red u zemlji i nasim životima koji su vazniji od ishoda izborne kampanje ili bilo kakve vlasti", rekao je Jovanović Tanjugu.

On je naveo da je koalicija "Preokret" pregledala i prihvatili rezultate glasanja, jer poštuje volju građana Srbije i da to isto očekuje i od Nikolića, "koji je zajedno sa liderom demokrata Borisom Tadićem u ovom trenutku najodgovorniji za stanje u zemlji".

"Kao kandidat za predsednika koji želi da vodi i predstavlja čitavu Srbiju Nikolić je dužan da umesto destrukcije koja nas kroz njegovo osporavanje izbora vodi u međusobne obračune i totalni haos, društvu ponudi kampanju koja će nam omogućiti da posle 20. maja svi zajedno počnemo da radimo za srećnu zemlju", naglasio je Jovanović.

Zato, kako je rekao, prvo sa Tadićem, a zatim i svim drugim političkim akterima, Nikolić mora smiriti situaciju u zemlji i omogućiti građanima da izaberu svog predsednika na normalan način.

"Prvi korak u tome je prihvatanje rezultata svih izbora koji su održani u nedelju", zaključio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: