Ko je uzeo vreću glasova?

SNS podneo krivične prijave protiv NN lica zbog krađe na izborima. Dulić: Vreću uzeo SNS. MUP po nalogu tužilaštva istražuje navode naprednjaka.

Info

Izvor: B92

Petak, 11.05.2012.

11:51

Default images

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić kaže da niko od nadležnih državnih organa - tužilaštvo i policije, nije kontaktirao SNS povodom tvrdnji o izbornoj krađi koje su izneli u četvrtak kada su novinarima pokazali vreću punu glasačkih listića "pronađenih u kontejneru", zbog čega je SNS podneo krivične prijave protiv NN lica zbog izborne krađe.

Portparol republičko tužilaštva Tomo Zorić izjavio je za B92 da policiji nije bilo omogućeno da izvrši provere navoda "u vezi porekla i autentičnsoti lisitića koje je tužilaštvo danas tražilo".

On kaže da predstavnici SNS nisu hteli da dostave na uvid tražene listiće i materijal i da su namerno prolongirali njihovo pokazivanje. Zorić je navreo da tužilaštvo zahteva da se državnim organima omogući da radi svoj posao.

Prethodno je Nikolić u Kruševcu kazao da će SNS dokaze izborne krađe predočiti kada im nadležne institucije to budu tražile. "Na njima je da odluče da li smo imali izbore ili farsu koju je organizovao Boris Tadić", rekao je Nikolić novinarima. On je dodao da Republička izborna komisija ne može kao izgovor da navodi to da SNS nije podnela prigovor na vreme, jer ni listići nisu nađeni odmah nakon izbora.

Nikolić je precizirao da je džak sa 3.000 glasačkih listića iz centra jednog vojvođanskog grada, i to sa biračkog mesta na kome je on osvojio 1.804 glasa a njegov protiv kandidat Boris Tadić 82.

"Taj džak je iz centra jednog grada u Vojvodini, a ne iz Zaječara, kako lažu. Na tom biračkom mestu ja sam osvojio 1.804 glasa, a Boris Tadić 82. Sada zamislite koliko je takvih biračkih glasova bilo u Srbiji", upitao je on građane Vrdilima kod Kraljeva.

Nikolić je dodao da ga je jedan čovek pozvao noću i rekao da on to ne može više da izdrži i zamolio ga da pošalje "nekoga tu i tu'

"Taj džak stoji kao dokaz, nismo ga zapalili, a kada sam pogledao u njega ceo svet mi se okrenuo", kazao je on.

A listići za koje SNS sumnja da su zamenjeni drugima pronađeni su, prema rečima potpredsednika Glavnog odbora SNS Nebojše Stefanovića, juče rano ujuturu.

Nikolić smatra i da je izborna krađa bila mnogo većeg obima, odnosno da je bila na nivou onih koji su obrađivali podatke o tome kako je ko glasao, da je softver već unapred pripremljen za izborne rezultate, što ne može da se dozvoli i oprosti.

"Najbolje je da RIK poništi svoju odluku. Razgovarao sam sa predstavnicima stranaka koje nisu zadovoljne rezultatima i tvrde da su pokradene, a ipak su glasale za proglašenje izbornih rezultata i rekli su mi da su želeli da izbegnu haos koji bi se stvorio organizovanjem novih izbora", rekao je on.

Tim povodom SNS se obratio američkoj i ruskoj ambasadi, OEBS-u, Delegaciji EU u Beogradu, rekao je Nikolić i dodao da će u ponedeljak tim povodom razgovarati sa ambasadorkom SAD u Beogradu Meri Vorlik.

Nikolić je zatim izjavio da se neće smiriti dok se izborna krađa ne istraži i najavio moguće demonstracije uoči drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja.

"Neću se smiriti dok ovo ne istražimo i ozbiljno razmišljam o tome šta ćemo da radimo na izborima 20. maja. Ozbiljno razmišljam o tome da se okupimo u Beogradu jedan dan pred izbore, da pokažemo toj bandi kako mi to nećemo da trpimo, kako smo ponosniji, čestitiji, pošteniji i jači i hrabriji nego što oni misle o nama", rekao je on meštanima Velikih Kupaca, nedaleko od Kruševca.

Nikolić je pozvao birače da urade isto što su uradili 6. maja ako odluči da ih pozove na izbore 20. maja, a ukoliko ih pozove da demonstriraju, da sami odluče šta će činiti.

On je kazao i da je verovatno u svetskoj istoriji nezabeleženo da se na neregularnost izbora žali onaj ko je pobedio, ali da je to samo znak da SNS ne zna sa kolikom je razlikom pobedila.

Koštunica: Nezavisna komisija da prebroji glasove

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je, zbog optužbi o neregularnosti izbornog procesa, neophodno da nezavisna komisija ponovo prebroji glasove sa izbora 6. maja.

"Neophodno je da vlast neodložno pristupi proveri svih sumnji da je došlo do krađe na izborima. Nisam verovao da je moguće da će se i posle 5. oktobra ponovo džakovi puni izbornih listića naći na ulici, kao što je to bilo za vreme Miloševića i SPS-a", naveo je on u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, nema sada preče obaveze nego da se oni koji su najodgovorniji i celokupna vlast zauzmu da se odmah utvrdi koliko izbornih listića nedostaje iz RIK-a i ko je odgovoran za ovu krađu glasova.

I Velimir Ilić, lider Nove Srbije, tvrdi da su izbori 6. maja "pokradeni" i zato tražio od nadležnih organa da provere navode lidera SNS Tomislava Nikolića, čiji je Nova Srbija koalicioni partner.

Ilić zahteva da se preispita da li su zaista glasali i oni koji su umrli, dodajući da se podaci poslednjeg popisa stanovništva ne slažu sa podacima u biračkom spisku.

Članovi Nove Srbije iz Niša i Novog Sada tvrde da su izbori u tim gradovima pokradeni i da je policija u Novo Sadu zbog toga privela tri osobe.

Dulić: Vreću odneo član SNS

S druge strane visoki funkcioner DS Oliver Dulić je preko svog naloga na društvenoj mreži Tviter izjavio da je već utvrđeno odakle je vreća koju pominju naprednjaci.

"Ukrao je njihov član u Zaječaru pred kamerama pa je dopremio u Bgd..Toliko o tome", napisao je Dučić na Tviteru.

Inače, on je tu poruku između ostalog namenio i direktno lideru LSV Nenadu Čanku, čiji je nalog na Tviteru XXLTulip.

Podsetimo, dan nakon izbora, koji su u Srbiji održani 6. maja, pojavio se snimak na Jutjubu o krađi glasova u Zaječaru. Na snimku se vidi Saša Mirković, estradni menadžer koji ulazi na jedno biračko mesto nakon glasanja, a na kom članovi komisije pakuju u koverte glasačke listiće, u pozadini se vide neke kese i vreće, a Mirković nekog od članova biračkog odbora optužuje da krade glasove i da se tako s glasačkim listićima ne postupa.

Mirković je, inače, bar kako piše sajt Istinomer, bio član SRS-a, podržavao je Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2008. Nakon tih izbora najavljivalo se da će on biti poslanički kandidat na parlamentarnim izborima te stranke, ali ga kasnije nije bilo na listi.

U isto vreme bio je koordinator opštine Bor za odnose sa Vladom Srbije i predsednik UO Javnog preduzeća „Štampa, radio i film“.

Predsednik je UO Timočke televizije, a na izborima 2012. bio je kandidat za gradonačelnika Zaječara koga je kandidovao Pokret radnika i seljaka.

SNS: Džak je iz Vojvodine, a ne Zaječara

Srpska napredna stranka saopštila je potom da džak sa glasačkim listićima nije iz Zaječara već iz jednog mesta u Vojvodini i najavila da će danas objaviti dodatne dokaze o izbornoj krađi 6. maja.

Reagujući na izjavu ministra Olivera Dulića, predsednik službe za informisanje SNS-a Vuk Fatić naveo je u pisanoj izjavi da je džak "iz jednog mesta u Vojvodini, više stotina kilometara udaljenog od Zaječara".

"Bilo bi lepo kada bi nam Oliver Dulić objasnio koliko je, zapravo, džakova sa glasačkim listićima nestalo. I kako je moguće da bilo ko u ovoj zemlji ukrade makar jedan listić, a ne čak ceo džak, a da niko zbog toga ne odgovara pred zakonom, dok Republička izborna komisija proglašava konačne izborne rezultate", rekao je Fatić.

On je dodao da bi Duliću, koji je funkcioner Demokratske stranke, bilo bolje, ako se već prihvatio zadatka da nađe onog ko je ukrao glasove, da ga traži među članovima svoje stranke.

I Ničić veruje da su listići iz Zaječara

Sumnju da navodni pokradeni glasački listići potiću iz Zaječara izneo je i nosilac liste URS-a u Zaječaru i dosadašnji gradonačelnik tog grada Boško Ničić.

"Imam sumnju da materijal koji se našao u rukama Nikolića potiče iz Zaječara", rekao je Ničić Tanjugu.

I on je podsetio da se u izbornoj noći u Zaječaru dogodio incident čiji snimak kruži internetom na kojem se vidi kako neke osobe "vršljaju" po izbornom materijalu.

"Mislim da je zaista krajnje vreme, da državni organi preduzmu mere, privedu sve bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju na osnovu snimaka gde se vidi da vršljaju po izbornom materijalu i utvrde , šta su u tom trenutku radili, na mestu na kome se predaje izborni materijal", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

431 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: