Dveri: Skup zabranjen, ne dolazite

Pokret "Dveri" saopštio je da je MUP zabranio njihov večerašnji protestni skup "protiv izborne krađe" ispred RIK-a i poručio svojim pristalicama da ne dolaze.

Info

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.05.2012.

00:55

Default images

U zakazano vreme (18 časova) rukovodstvo "Dveri" će ispred Skupštine Srbije, gde se nalazi RIK, održati konferenciju za novinare, navodi se u saopštenju i dodaje da pristalice tog pokreta zbog svoje bezbednosti ne treba da dolaze ispred sedišta Republičke izborne komisije, gde je skup trebalo da se održi.

Pokret "Dveri" je, prema privremenim rezultatima RIK-a, na parlamentarnim izborima osvojio 4,34 odsto glasova.

"Dveri" su ocenile da je zabranom protestnog skupa "režim pokazao svoje pravo lice i onemogućava osnovno demokratsko i gradjansko pravo
na izražavanje protesta protiv najveće izborne kradje u poslednjih 10 godina u Srbiji".

Kako navode "Dveri", u rešenju MUP-a stoji da "na skupu može doći do ometanja saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, bezbednosti ljudi i imovine", što se, kako tvrde "Dveri", nije desilo nikada u 13 godina dugoj istoriji pokreta.

"Dveri" su ocenile da "režim ugrožava zdravlje, bezbednost i imovinu svih građana Srbije, a izbornom kradjom pokušava da zadrži vlast i
Dveri mu to neće dozvoliti" i najavile da će nastaviti "borbu protiv izborne krađe".

S druge strane iz MUP-a je agenciji Beta saopšteno da današnji skup nije dozvoljen zato što je zakazan na mestu koje nije predviđeno za održavanje javnih slupova i zato što nije bio zakazan u zakonom predviđenom roku.

Žalba Ustavnom sudu zbog krađe glasova u Užicu

Iz Dveri je takođe najavljeno da će Ustavnom sudu podneti žalbu zbog toga što smatraju da su im u Užicu, gde pema rezultatima izbora nisu prešli cenzus, oduzeta tri odbornička mandata.

Posle današnjeg uvida u kompletnu izbornu dokumentaciju Nosilac liste "Dveri za život Užica" Dragan Krsmanović je rekao da ne veruje u tvrdnju da je zbog greške softvera došlo do pogrešnog računanja glasova. Zato će, kako je izjavio, Dveri zatražiti ličnu odgovornost onih koji su krivi za obmanjivanje javnosti i podneće žalbu Upravnom sudu.

“Dveri nemaju svog člana u gradskoj izbornoj komisiji i ne želimo da snosimo odgovornost za njihov javašluk, nemar ili nameru”, rekao je Krsmanović.

On tvrdi da je novo rešenje o konačnim rezultatima izbora u Užicu doneto van zakonskih rokova, čime su "Dveri" onemogućene da podnesu bilo kakav prigovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: