Učvršćivanje predsedničkog sistema

Odlaganje formiranja vlade do predsedničkih izbora vodi učvršćivanju predsedničkog sistema u Srbiji, ocenio je ekonomista Vladimir Gligorov.

Info

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2012.

11:07

Default images

"Biće potrebno sačekati rezultate predsedničkih izbora da bi se znalo kako će izgledati podela resora u vladi, a to nije dobro, jer se time dodatno učvršćuje predsednički sistem", kazao je saradnik bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.

On je, za agenciju Beta, ocenio da je dobar rezultat Socijalističke partije Srbije posledica nepoverenja u dve najveće stranke (Srpsku naprednu stranku i Demokratsku stranku) i nespremnosti glasača da bilo kome povere mandat zbog nejasnih ili nepostojećih izbornih ponuda stranaka.

"Glasovi su rasuti kako bi se smanjio rizik neodgovornog vladanja. No, svejedno, glasači su se odlučili za dosadašnju koaliciju pre nego za opoziciju", kazao je Gligorov.

Prema njegovim rečima, rezultati opštih izbora u Srbiji pokazuju da se može govoriti o neuspehu naprednjaka i narodnjaka, pogotovo kada se uzmu u obzir rezultati radikala, Dveri i manjinske liste "Ni jedan od ponuđenih odgovora".

Gligovor je istakao i da se ne bi moglo reći da se glasalo za to da predsednik vlade bude neko od socijalista.

"Oni nemaju neki kredibilitet kada je reč o privrednoj politici, a teško je pretendovati na mesto premijera ako se nema privredni program ili je on nedosledan i nedovoljno odgovoran", kazao je Gligorov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: